@article { author = {Ojagh, Mahdi and Mohammadi, Narges and Babakhani Lashkan, Aria and Mohammadi, Esmat}, title = {Evaluation of antibacterial activity of aqueous and ethanolic extracts of Dorema aucheri, Zataria multiflora Boiss and Ferulago angulata against certain pathogenic microbes}, journal = {Journal of Medicinal Plants Biotechnology}, volume = {2}, number = {شماره دوم}, pages = {1-9}, year = {2016}, publisher = {Research Institute of Modern Biological Techniques, University of Zanjan}, issn = {2423-6039}, eissn = {2423-6039}, doi = {}, abstract = {Due to the side effects of resulting from the consumption of chemical preservatives and also over increasing of bacterial resistance to the antibiotic, identification of natural origin antimicrobial compounds are very important. Therefore, the present study was performed to evaluate the antibacterial activity of aqueous and ethanolic extracts of Dorema aucheri, Zataria multiflora Boiss and Ferulago angulate.  The antimicrobial activity of extracts evaluated by Disc diffusion. The Minimum Inhibitory Concentrations (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) were determined by using the dilution method. The Z. multiflora Boiss extract had a strong antibacterial activity and stopped the growth of both Listeria monocytogenes and Staphylococcus  aureus in MIC  of  10 & 20 μg/ml in respectively. Also Dorema aucheri ethanolic extract had antimicrobial activity against Listeria monocytogenes at less concentration andalso it was effective on Escherichia coli in concentration of 40μg/ml. Moreover, Ferulago angulata ethanolic extract was effective on bacteria tested in concentration used. The highest diameter of inhibition zone was related to Dorema aucheri ethanolic extract on Listeria monocytogenes. According to the results, these extracts can be used as a potential sources of antibacterial compounds for food and pharmaceutical industries.}, keywords = {Medicinal plants,Antibacterial activity,Aqueous and ethanol extracts}, title_fa = {ارزیابی اثرات ضدباکتریایی عصاره‌های آبی و اتانولی گیاهان بیلهر، آویشن شیرازی و چویل در مقابل برخی پاتوژن‌های بیماری‌زا}, abstract_fa = {به دلیل اثرات جانبی ناشی از مصرف نگهدارنده‌های شیمیایی و همچنین افزایش روز افزون مقاومت باکتری­ها نسبت به آنتی‌بیوتیک­ها، شناسایی ترکیبات ضد­میکروبی با منشاء طبیعی در سالهای اخیر مورد توجه فراوان قرار گرفته است. لذا مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات ضد­باکتریایی عصاره‌های آبی و اتانولی بیلهر، آویشن شیرازی و چویل انجام شد. از آزمون انتشار از دیسک برای ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی استفاده گردید. همچنین حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) با استفاده از روش رقت لوله‌ای تعیین شد. با توجه به نتایج، عصاره‌ی آویشن شیرازی دارای اثر ضدباکتریایی قوی می‌باشد. بطوریکه در رقت µg/ml 10 رشد Listeria monocytogenes و Staphylococcus aureusرا متوقف نمود و در غلظت µg/ml 20 دارای اثر کشندگی بر Staphylococcus aureusبود. همچنین عصاره‌ی اتانولی بیلهر در غلظت‌های پایین برListeria monocytogenes  وStaphylococcus aureus اثر ضدباکتریایی نشان داد و در غلظت µg/ml 40 نیز بر Escherichia coliموثر بود. عصاره‌ی اتانولی چویل نیز در غلظت‌های مورد استفاده بر باکتری‌های مورد آزمایش موثر بود. بیشترین قطر هاله عدم رشد مربوط به عصاره‌ی اتانولی بیلهر بر L. monocytogenes بود. طبق نتایج این مطالعه، عصاره‌های این گیاهان را می‌توان به عنوان یک منبع بالقوه از ترکیبات ضدمیکروبی در صنایع غذایی و پزشکی مورد استفاده قرار داد.}, keywords_fa = {فعالیت ضدباکتریایی,عصاره‎های آبی و اتانولی,گیاهان بیلهر,آویشن شیرازی,چویل}, url = {https://jmpb.znu.ac.ir/article_26208.html}, eprint = {https://jmpb.znu.ac.ir/article_26208_cb847f5694da03f1637688b86ae7120f.pdf} } @article { author = {Zangane, Kiyanoush and Fakheri, Baratali and Orooji, Fateme and Afzalifar, Amin and Makhdoomi, Mohammad Amin}, title = {Study of genetic diversity in Fennel (Foeniculum vulgare) ecotypes using ISSR marker}, journal = {Journal of Medicinal Plants Biotechnology}, volume = {2}, number = {شماره دوم}, pages = {10-19}, year = {2016}, publisher = {Research Institute of Modern Biological Techniques, University of Zanjan}, issn = {2423-6039}, eissn = {2423-6039}, doi = {}, abstract = {Fennel (Foeniculum vulgare Mill.) is one the oldest known medicinal plants, which is naturally andcommercially grown in Iran and many parts of the world. In this study, the genetic variation of 17 Iranianfennel ecotypes were investigated by ISSR molecular marker. The ISSR markers produced a total of 51genomic DNA segments, of which 45 bands were polymorphic. The mean polymorphism per primer, meanPolymorphic Index Content (PIC), and Marker Index (MI) were 9, 0.478 and 5.92, respectively. Thedendrogram was constructed using UPGMA method and Jaccard’s similarity matrix. The ecotypes weregrouped under three main groups. The 2D and 3D PCoA analysis confirmed the results of the cluster analysis.The results indicated that the studied ecotypes had meaningful genetic diversity, and the genetic groupingusing ISSR markers was correlated with the geographical distribution of the genotypes. This study couldimprove the knowledge about the Iranian fennel genetic pool, and contribute to breeding and germplasmprotection programs of medicinal plants.}, keywords = {Genetic diversity,fennel,ISSR molecular marker}, title_fa = {بررسی تنوع ژنتیکی اکوتیپ‌هایی از گیاه دارویی رازیانه (.Foeniculum vulgare Mill) ایران با استفاده از نشانگر مولکولی ISSR}, abstract_fa = {گیاه دارویی رازیانه از قدیمی‌ترین گیاهان دارویی شناخته شده است که در مناطق گسترده ای از ایران و جهان بصورت خودرو رشد و بصورت تجاری نیز کشت می‌گردد. در این پژوهش، تنوع ژنتیکی 17 اکوتیپ رازیانه ایرانی با استفاده از5 نشانگر ISSR بررسی گردید. نشانگرهای ISSR در کل تعداد 51 قطعه DNA ژنومی تکثیر کردند که 45 باندچند شکل را آشکار نمودند. میانگین تکثیر هر باند چند شکل به ازای هر پرایمر ، میانگین محتوای چند شکلی (PIC) و شاخص مارکری (MI)به ترتیب 9،  478/0 و 92/5 محاسبه گردید. دندروگرام بر اساس نتایج UPGMA و ماتریس جاکارد رسم گردید. در گروه بندی حاصل از نشانگر ISSR، اکوتیپ‌های مورد بررسی به سه گروه اصلی طبقه بندی شدند. نمایش اکوتیپ ها بر روی نمودار دو بعدی و سه بعدی براساس سه مؤلفۀ اصلی اول حاصل تجزیه به مؤلفه‌های هماهنگ(PCoA) ، به میزان قابل قبولی، اکوتیپ‌ها را تفکیک نموده و گروه بندی حاصل از تجزیۀ خوشه‌ای را تأیید کرد. نتایج این بررسی نشان داد که اکوتیپ‌های مورد بررسی دارای تنوع ژنتیکی معنادار بوده و طبقه بندی ژنتیکی آنها با پراکنش جغرافیایی مطابقت دارد. }, keywords_fa = {تنوع ژنتیکی,رازیانه,نشانگر مولکولی ISSR}, url = {https://jmpb.znu.ac.ir/article_26209.html}, eprint = {https://jmpb.znu.ac.ir/article_26209_f21980fe1326140f8f15789c705b6054.pdf} } @article { author = {mohammadi, esmat and Shabanpourh, Bahareh and Kordjazi, Moazameh}, title = {Investigation of functional properties and fatty acid composition of brown macroalgae Nizimuddinia zanardini }, journal = {Journal of Medicinal Plants Biotechnology}, volume = {2}, number = {شماره دوم}, pages = {20-31}, year = {2016}, publisher = {Research Institute of Modern Biological Techniques, University of Zanjan}, issn = {2423-6039}, eissn = {2423-6039}, doi = {}, abstract = {Marine macroalgae are a rich source of unsaturated fatty acids and compounds with inhibitory properties offree radicals that contain numerous physiological effects that can be play an important role in human health.In this study, the fatty acid composition, physicochemical properties, ability of free radicals scavenging andsensitivity evaluation of Nizimuddinia zanardini (collected from the coast of Qeshm ) were conducted.Assessment of physicochemical properties of N. zanardini was performed with measuring the water holdingcapacity, swelling capacity, and oil holding capacity and identify the fatty acid composition was conducted byusing a gas chromatography. The inhibitory activity of extract algae, investigated by measuring the inhibitoryeffect of DPPH and superoxide radicals. As well as to assess the odor and flavor indicators of aqueous extractof seaweed, the 17 non-trained panels were used. Water holding capacity and swelling capacity of N. zanardini,not showed statistically significant differences with increasing temperature (p>0.05). N. zanardini had thecontent of 41.61% SFAs, 30.82% MUFAs and 7.52% PUFAs, respectively. Superoxide radical scavenging(21/05%) was high but DPPH free radical scavenging activity (2/73%) in the studied macroalgae, was low.The results of the sensitiviti evaluation showed that the studied macroalgae have an acceptable odor and flavor.Based on our results, N. zanardini can be considered as a potential source of unsaturated fatty acids andcompounds with inhibitory properties of free radicals for using in food and medicine industries.}, keywords = { Nizimuddinia zanardini ,Fatty acid profiles,scavenging,physicochemical properties}, title_fa = {بررسی صفات فیزیکی-شیمیایی و ترکیب اسید چرب در ماکروجلبک قهوه‌ای Nizimuddinia zanardini }, abstract_fa = {ماکروجلبک‌های دریایی منبع غنی از اسیدهای چرب غیر اشباع و ترکیباتی با خاصیت مهارکنندگی رادیکال‌های آزاد به شمار می‌روند که دارای اثرات فیزیولوژیکی متعدد و خواص درمانی بسیار بوده و نقش بسزایی بر سلامت انسان ایفا می‌نمایند. در این مطالعه ترکیب اسید چرب، خواص فیزیکوشیمیایی، توانایی مهارکنندگی رادیکال‌های آزاد و ارزیابی حسی ماکروجلبک قهوه‌ای N. zanardini جمع‌آوری شده از سواحل قشم به منظور دست‌یابی به ارزش تغذیه‌ای و خواص درمانی آن انجام شده است. ارزیابی صفات فیزیکوشیمیایی ماکروجلبک N. zanardiniبا سنجش، ظرفیت نگهداری آب، ظرفیت تورم و ظرفیت جذب روغن و شناسایی ترکیب اسید چرب ماکروجلبک با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی انجام شد. ارزیابی فعالیت مهارکنندگی عصاره جلبکی با سنجش اثر مهارکنندگی رادیکال‌های آزاد DPPH و سوپراکسید انجام شد. همچنین به منظور ارزیابی شاخص‌های بو و طعم عصاره آبی جلبک نیز از 17 پنل غیر متخصص استفاده شد. با افزایش دما ظرفیت نگهداری آب و ظرفیت تورم جلبک N. zanardini اختلاف آماری معنی‎داری را نشان نداد (05/0p>). ماکروجلبک‎ N. zanardiniبه ترتیب حاوی 61/41% SFAs، 82/30 % MUFAs و 52/7 % PUFAs بود. توانایی مهارکنندگی رادیکال آزاد سوپراکسید (05/21%) بالا اما فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH (73/2%) در ماکروجلبک مورد مطالعه پایین ارزیابی شد. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که ماکروجلبک‌ مورد مطالعه از طعم و بوی قابل قبولی برخوردار می‎باشد. }, keywords_fa = {Nizimuddinia zanardini,پروفیل اسید چرب,توانایی مهارکنندگی رادیکال‌‌های آزاد,خواص فیزیکوشیمیایی}, url = {https://jmpb.znu.ac.ir/article_26210.html}, eprint = {https://jmpb.znu.ac.ir/article_26210_0130e30cfa9f3a456a1716ae96ea6ed6.pdf} } @article { author = {Mirzaeyan, Pardis and Shokrzadeh lamouki, Mohammad and Rezaei, Fatemeh and Rezaei, fatereh}, title = {Phytochemical analysis and anti-cancer effect of fractions and hydro-alcoholic extracts of red Algae( Gracilaria Salicornia. ) on the MCF7 and MRC5 cell line}, journal = {Journal of Medicinal Plants Biotechnology}, volume = {2}, number = {شماره دوم}, pages = {32-40}, year = {2016}, publisher = {Research Institute of Modern Biological Techniques, University of Zanjan}, issn = {2423-6039}, eissn = {2423-6039}, doi = {}, abstract = {The use of Algae was common for a long time for prevention and treatment of diseases through their variouscombinations. Red Algae (Gracilaria salicornia) has some combinations with specific chemical structures, soit can dispose singlet oxygen and absorb radicals. The objective of this study is to show the lethal effects ofGracilaria salicornia extract on breast cancer (MCF 7) and the human lung fibroblast cell line (MRC5)using the MTT method and study of compounds by GC MASS. Algae was harvested from Chabahar coast andit was prepared for hydro-alcoholic extract based on Soxhlet method and three fractions of hexane, chloroformand ethyl acetate . The five concentrations of extracts were effected and the results were evaluated. Grasilariahydro-alcoholic extract was used to assess its anti-cancer compounds and antioxidant effects by GC-Mass.Statistical analysis was performed using prism. The statistical significance of difference analyzed by one-wayANOVA/Tukey test. Result was considered significant at P< 0.05.The results showed that different concentrations of ethanolic extract and fractions significantly reduced thegrowth of MCF7 and MRC5 cell lines compared to the control group after 48 hours (P<0.05). The IC50 resultswas determined in MCF7 for total extract, fractions of ethyl acetate, chloroform and hexane it was respectivelyequal to 528, 192, 107, and 272 μg/ml and for MRC5 in order 879,205,185 and 366 μg/ml. Based on the results,the Algae can be considered as a strong chemical agent and suitable growth deterrent for this cell line.}, keywords = {GC-Mass, Gracilaria Salicornia. ,IC50,MCF7,MRC5}, title_fa = {بررسی فیتوشیمیایی و مطالعه اثر ضدسرطانی عصاره هیدروالکلی جلبک قرمز .Gracilaria Salicornia بر روی رده‌ی سلولی سرطان پستان MCF7 و نرمال MRC5}, abstract_fa = {استفاده از گیاهان آبزی و جلبک‌ها به واسطه داشتن ترکیب‌های مختلف در پیشگیری و درمان بیماری‌ها از سالها پیش رایج بوده است. جلبک قرمز Gracilaria salicornia با داشتن ترکیبهایی با ساختار شیمیایی خاص میتواند اکسیژن تکی را دفع و جاذب رادیکالها باشند. هدف از این مطالعه بررسی اثر کشندگی عصاره و فراکشن‌های این جلبک بر رده سلولی سرطان پستان(MCF7) و نرمال فیبروبلاست ریه جنین (MRC5)  با استفاده از روش MTT و بررسی ترکیبات موجود در آن توسط GC-Mass میباشد. جلبک از سواحل چابهار برداشت و جهت تهیه عصاره هیدروالکلی به روش سوکسله و سه فرکشن هگزان، کلروفرم  و اتیل استات آماده شد. 5 غلظت از عصاره بر سلولها طی 48 ساعت اثر داده و نتایج بررسی گردید. عصاره هیدروالکلی جهت سنجش ترکیبات ضد سرطانی و آنتی اکسیدانی موجود در آن توسط GC-Mass ارزیابی شد. برای تعیین IC50 از نرم افزار Prism استفاده و آنالیز واریانس داده‌ها با استفاده از روش ANOVA و به دنبال آن تست Tukey برای مقایسه‌ی داده‌ها انجام شد. غلظتهای مختلف عصاره اتانولی و فراکشن‌ها به شکل چشمگیری رشد سلولهای MCF7 و MRC5 را در مقایسه با گروه کنترل پس از 48 ساعت کاهش داد((P50 عصاره تام و فرکشن‌های اتیل استاتی، کلروفرمی و هگزانی برای MCF7 به ترتیب 528، 192، 107 و 272 و برای MRC5 به ترتیب 879، 205، 185و 366 میکروگرم در میلی لیتر بدست آمد. این جلبک می تواند به عنوان یک عامل شیمیایی و جلوگیرنده قوی رشد سلولهای سرطانی مطرح و مورد استفاده قرار گیرد.}, keywords_fa = {GC-Mass, Gracilaria Salicornia. ,IC50,MCF7,MRC5}, url = {https://jmpb.znu.ac.ir/article_26211.html}, eprint = {https://jmpb.znu.ac.ir/article_26211_faaa3f881c4565cf592d363205e74eae.pdf} } @article { author = {Malekirad, Mehrak and Nasr, Nasrin and Kazemitabar, Seyed Kamal}, title = {Study on some Stevia ( Stevia rebaudiana Bertoni ) metabolites in the invitro and invivo conditions using GC- MS}, journal = {Journal of Medicinal Plants Biotechnology}, volume = {2}, number = {شماره دوم}, pages = {41-53}, year = {2016}, publisher = {Research Institute of Modern Biological Techniques, University of Zanjan}, issn = {2423-6039}, eissn = {2423-6039}, doi = {}, abstract = {Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) is a perennial plant that well known due to natural sweeteners Diterpenesthat contributes 4-20 percent of dry matter of the plant's leaves. Since stevia multiplication is performed byseed, transplanting, cuttings and tissue culture, this study specifically compare the chemical compounds of theplant in different growth conditions, including natural and tissue culture conditions using plant extracts andessential oil. The results showed that among 55 identified chemical compounds in the extract of tissue culture,16 compounds were common and 39 others were exclusively in tissue culture condition. Also, among total of70 chemical compounds in the extract of natural condition, 54 compounds were exclusively observed in extractof stevia grown in natural condition. The results of GC-MS of essential oil showed that there were eight similarcompounds among natural and tissue culture samples. Therefore, among 41 identified chemical compounds inthe stevia essence obtained from tissue culture, there were only 33 of composition exclusively observed intissue culture conditions. Also, among 164 compounds identified in a plant essential oil grown in a naturalconditions, 156 of them were exclusively observed in natural conditions.}, keywords = {Stevia,In vitro,GC-MS,Chemical compounds}, title_fa = {مطالعه برخی متابولیت‌های گیاه دارویی استویا ( Stevia rebaudiana Bertoni) در شرایط کشت درون‌ شیشه‌ای و طبیعی با استفاده از گاز کروماتوگرافی- طیف سنجی جرمی (GC-MS)}, abstract_fa = {استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) گیاهی چندساله است که به دلیل وجود شیرین کننده‌های طبیعی دی‌ترپن‌ها که حدود 20-4 درصد ماده خشک برگ‌های این گیاه را تشکیل می‌دهد، شهرت و اهمیت زیادی پیدا کرده است. از آنجا که تولید استویا ازطریق بذر، نشاکاری، قلمه،کشت بافت انجام می‌شود، بنابراین در پژوهش حاضر به طور خاص به مقایسه ترکیبات این گیاه در شرایط مختلف رشدی شامل شرایط طبیعی و کشت بافت با استفاده از عصاره و اسانس گیاه پرداخته شد. نتایج نشان داد که از بین 55 ترکیب شناسایی شده در عصاره حاصل از کشت بافت، علاوه بر 16 ترکیب مشترک، 39 ترکیب آن صرفا در شرایط کشت بافت مشاهده شد که در عصاره حاصل از گیاه رشد یافته در شرایط طبیعی وجود نداشت. همچنین از بین 70 ترکیب شناسایی شده در عصاره گیاه حاصل از کشت طبیعی، تعداد 54 ترکیب شیمیایی از آن در شرایط کشت بافت مشاهده نشد و مختص عصاره حاصل از گیاه رشد یافته در شرایط طبیعی بود. نتایج آزمایش ترکیبات شیمیایی اسانس نشان داد که تعداد هشت ترکیب مشترک در بین نمونه‌های استویای کشت بافتی و طبیعی وجود داشت. بنابراین از بین 41 ترکیب شیمیایی شناسایی شده در اسانس استویای حاصل از کشت بافت، تعداد 33 ترکیب آن فقط در شرایط کشت بافت مشاهده شد و در اسانس حاصل از گیاه رشد یافته در شرایط طبیعی وجود نداشت. همچنین از بین 164 ترکیب شناسایی شده در اسانس گیاه استویای رشد یافته در محیط کشت طبیعی، تعداد 156 ترکیب شیمیایی از آن در شرایط کشت بافت مشاهده نشد و مختص عصاره حاصل از گیاه رشد یافته در شرایط طبیعی بود. نتایج این تحقیق می تواند در برنامه ریزی تولید متابولیت های ثانویه در شرایط مختلف رشد بکار رود.}, keywords_fa = {استویا,کشت درون شیشه‌ای,گاز کروماتوگرافی}, url = {https://jmpb.znu.ac.ir/article_26212.html}, eprint = {https://jmpb.znu.ac.ir/article_26212_f5cdda600bdb4e8eecad53b00346e105.pdf} } @article { author = {moniri rad, Negar and Maleki Zanjani, Bahram and Ammarellou, Ali}, title = {Callus induction of different explants in Salsola tragus L.}, journal = {Journal of Medicinal Plants Biotechnology}, volume = {2}, number = {شماره دوم}, pages = {54-60}, year = {2016}, publisher = {Research Institute of Modern Biological Techniques, University of Zanjan}, issn = {2423-6039}, eissn = {2423-6039}, doi = {}, abstract = {Native plants to desert ecosystems, have unique features to ensure their survival in harsh conditions. Choghan(local name for Salsola tragus) is an ancient desert plant, have used for medicinal properties, and was the onlywashing plant in many parts of Iran. Urban culture and supply all kinds of chemical detergents have led to theforgetfulness of the capacities of national and patriotic detergent plant. Identify and preserve of such valuableplants that is resistant to harsh conditions and generally are halophyte, can be exploited in therapeuticapplications, detergent plant production programs, sustainable agriculture, environmental protection anddesertification. In order to study the response of callus initiation of this plant tissues, seeds were sterilized andplanted on MS medium. After two days, explants of root, stem and leaf were cultured on MS medium withNAA hormone with three levels: 0, 5 and 10 mg per liter. After three weeks, callus formation was evaluated.The results showed that the best explants for good callus induction, were the explants of leaf and then stem in16 hours of light with an intensity of 3000 lux at a concentration of 5 mg of the NAA.}, keywords = {Desert plants,Salsola tragus,Micropropagation,callus induction}, title_fa = {بررسی تولید کالوس از ریزنمونه‌های مختلف گیاه چوغان .Salsola tragus L}, abstract_fa = {گیاهان بومی اکوسیستم های بیابانی، دارای ویزگیهای منحصربفردی هستند که بقا آنها را در شرایط سخت زیستگاهی تضمین می نماید. گیاه چوغان Salsola tragus گیاه باستانی و بیابانی ارزشمندی است که همراه با سایر گونه‌های این جنس، علاوه بر کاربرد دارویی، قرنهای متوالی به عنوان تنها شوینده گیاهی مورد استفاده انسان قرار گرفته است. در این تحقیق ابتدا بر اساس پیمایش منطقه‌ای، و اطلاعات فولکلور محلی، گیاه هدف شناسایی، بذرگیری و سپس در شرایط گلدانی سازگار و اهلی گردید. سپس جهت مطالعه پاسخ بافت‌های مختلف گیاه به کالزایی، بذر‌های این گیاه پس از برنامه استریل دو مرحله ای با الکل 70 درجه به مدت 3 دقیقه و هیپوکلریت سدیم نیم درصد به مدت 10 دقیقه، در محیط کشت MS کشت گردید. پس از جوانه زنی و رشد گیاهچه، ریزنمونه‌های ریشه چه، ساقه چه و برگچه در محیط کشت فوق، با غلظت های مختلف هورمون نفتالین استیک اسید (NAA) در سه سطح صفر، 5 و 10 میلی گرم در لیتر، کشت شد. بعد از سه هفته، تشکیل کالوس‌ها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که بهترین جداکشت برای ایجاد کالوس در این گیاه، ریز نمونه برگچه و سپس ساقچه در شرایط نوری 16 ساعت روشنایی با شدت 3000 لوکس در غلظت 5 میلی گرم از هورمون NAA می‌باشد.}, keywords_fa = {گیاهان دارویی,زیست فناوری,کشت بافت,هالوفیت,چوغان}, url = {https://jmpb.znu.ac.ir/article_26213.html}, eprint = {https://jmpb.znu.ac.ir/article_26213_de4fe7a9efc160885a8388847a02038d.pdf} }