@article { author = {kardgar, seyfollah and moghadam, hosin and majnonhoseini, naser}, title = {Investigating the effect of chemical and biological fertilizers on yield of essential oil of peppermint}, journal = {Journal of Medicinal Plants Biotechnology}, volume = {6}, number = {دوم}, pages = {29-45}, year = {2021}, publisher = {Research Institute of Modern Biological Techniques, University of Zanjan}, issn = {2423-6039}, eissn = {2423-6039}, doi = {}, abstract = {In order to investigate the application of chemical and biological fertilizers on quantitative and qualitative traits of peppermint plant a split plots in time with two factors in experiment randomized complete blocks design with four replications conducted in research farm of the University Campus and Natural Resources Tehran (Karaj), was implemented in 2019. The first factor of chemical and biological fertilizer treatment at 13 levels (A1= nitroxin fertilizer (5kg/ha), A2= nitroxin fertilizer (10kg/ha), B1=supernitroplus fertilizer (5kg/ha), B2= supernitroplus fertilizer (10kg/ha) ), C1=biosulfur fertilizer (5kg/ha), C2=biosulfur fertilizer (10kg/ha), D1=superphosphate fertilizer (5kg/ha), D2= superphosphate fertilizer (10kg / ha), E1= urea fertilizer (75kg/ha) ), E2= urea fertilizer (100kg /ha), F1= iron fertilizer (1kg/ ha), F2 = iron fertilizer (1.5 kg/ha), S=control (without fertilizer), and the second factor was harvest time in two cutting times. The experimental results showed that application of biochemical fertilizers significantly increased all quantitative and qualitative traits (height, length and number of inflorescences, wet and dry yield, leaf area, percentage and yield) of essence plant significantly 1% probability level. Treatment of biochemical fertilizers improved the quantitative and qualitative traits of peppermint compared to the control treatment (without fertilizer). The tallest height, length and number of inflorescences, wet and dry yield, leaf area, percentage of essential oil in the first harvest obtained in nitroxin biofertilizer treatments at 10 kg/ha and urea chemical fertilizer at 100 kg / ha. Also, the highest amount of the above traits in the second harvest was related to nitroxin biofertilizer at the rate of 10 kg/ha. The lowest amount of all quantitative and qualitative traits of peppermint obtained in the first and second harvests in the control treatment (without fertilizer).}, keywords = {Iron,Essential oils,Biofertilizers,peppermint,Nitrogen}, title_fa = {بررسی تاثیر کودهای شیمیایی و زیستی بر عملکرد و درصد اسانس نعناع فلفلی}, abstract_fa = {به منظور بررسی کاربرد کودهای شیمیایی و زیستی بر صفات کمی و کیفی گیاه نعناع فلفلی پژوهشی به صورت کرت­های خرد شده در زمان با دو عامل  در قالب بلوک­های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه آموزشی­پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران (کرج)، در سال زراعی 98-1397 اجرا گردید. فاکتور اول تیمار کودهای شیمیایی و زیستی در 13 سطح ({A1= کود نیتروکسین (5kg/ha)، A2= کود نیتروکسین (10kg/ha)، B1= کود سوپرنیتروپلاس (5kg/ha)، B2= کود سوپرنیتروپلاس (10kg/ha)،  C1= کود بیوسولفور (5kg/ha)، C2= کود بیوسولفور (10kg/ha)،  D1= کود سوپرفسفات (5kg/ha)، D2= کود سوپرفسفات (10kg/ha)،  E1= کود اوره (75kg/ha)،  E2= کود اوره (100kg/ha)، F1= کود آهن (1kg/ha)، F2= کود آهن(1.5kg/ha)، S = شاهد (بدون کود){، و فاکتور دوم: زمان برداشت در دو سطح (برداشت اول و برداشت دوم)  اجرا گردید. نتایج آزمایش نشان داد که کاربرد کود زیستی و شیمیایی به طور معنی داری باعث افزایش همه صفات کمی و کیفی (ارتفاع، طول و تعداد گل آذین، عملکرد تر و خشک، سطح برگ، درصد و عملکرد اسانس) در سطح احتمال 1% شد. تیمار کودهای زیستی و شیمیایی باعث بهبود صفات کمی و کیفی نعناع فلفلی نسبت به تیمار شاهد (بدون کود) شد. بیشترین میزان ارتفاع، طول و تعداد گل آذین، عملکرد تر و خشک، سطح برگ، درصد اسانس در برداشت اول در تیمارهای  کود زیستی نیتروکسین به میزان 10 کیلوگرم در هکتار و تیمار کود شیمیایی اوره به میزان 100 کیلوگرم در هکتار به­دست آمد. همچنین بیشترین میزان صفات فوق در برداشت دوم مربوط به تیمار کود زیستی نیتروکسین به میزان 10 کیلوگرم در هکتار بود. کمترین میزان کلیه صفات کمی و کیفی نعناع فلفلی در برداشت اول و دوم در تیمار شاهد (بدون کود) به ­دست آمد.}, keywords_fa = {آهن,اسانس,کود زیستی,نعناع فلفلی,نیتروژن}, url = {https://jmpb.znu.ac.ir/article_246728.html}, eprint = {https://jmpb.znu.ac.ir/article_246728_0af13b95241fc34c06a7f182c4291a43.pdf} }