@article { author = {Javanmard, Athar Sadat and Khakdan, Fatemeh}, title = {Antioxidant potential of Chenopodium quinoa as a nutraceutical}, journal = {Journal of Medicinal Plants Biotechnology}, volume = {6}, number = {دوم}, pages = {71-79}, year = {2021}, publisher = {Research Institute of Modern Biological Techniques, University of Zanjan}, issn = {2423-6039}, eissn = {2423-6039}, doi = {}, abstract = {Chenopodium quinoa Willd. (a pseudocereal belongs to Amaranthaceae family) has attracted increasing attention worldwide over two last decades. It has been considered as a functional food. Besides, to be a complete nutrient, quinoa consumption could help to decrease the risk of several diseases such as diabetes, cardiovascular diseases, obesity, neurodegenerative disease, and cancers. Certain beneficial effects of quinoa extracts (seeds and leaves) are related to antioxidant activities which are raised from its phenolic compounds, vitamins, polysaccharides, and even minerals. Some studies indicated that the antioxidative power of quinoa extracts had synergistic effects with its anticancer properties. Several varieties of Chenopodium quinoa demonstrated different antioxidant activities which may result from distinct genotypes, environmental factors and also various antioxidant assays. In this review, we aim to focus on the antioxidant compounds of quinoa plant.}, keywords = {Quinoa,Antioxidative activity,Phenolic compounds,Functional food}, title_fa = {پتانسیل آنتی اکسیدانی کینوا (Chenopodium quinoa ) به عنوان یک غذای عملکردی}, abstract_fa = {گیاه Chenopodium quinoa Willd. (یک غله کاذب متعلق به خانواده Amaranthaceae) در طول دو دهه گذشته توجه روزافزونی را به خود جلب کرده است. این گیاه علاوه بر اینکه یک غذای کامل است، به عنوان یک غذای عملکردی در نظر گرفته می­شود و مصرف آن خطر بیماری­هایی مانند دیابت، بیماری­های قلبی-عروقی، چاقی، بیماری­ های نورودژنراتیو و سرطان­ها را کاهش می­دهد. برخی اثرات مفید عصاره­های کینوا (دانه­ ها و برگ­ها) به فعالیت­ های آنتی­اکسیدانی آن نسبت داده می­شود که ناشی از ترکیبات فنولی، ویتامین­ ها، پلی­ ساکاریدها و حتی مواد معدنی موجود در آن است. برخی مطالعات نشان دادند که قدرت آنتی ­اکسیدانی عصاره­های کینوا دارای اثرات هم­افزایی با ویژگی­های ضدسرطانی آن است. واریته­های مختلف Chenopodium quinoa فعالیت­های آنتی ­اکسیدانی متفاوتی را نشان دادند که ممکن است نتیجه ژنوتیپ­ های متمایز، عوامل محیطی و روش­های سنجش فعالیت آنتی­ اکسیدانی مختلف باشد. در این مقاله مروری ترکیبات مختلف گیاه کینوا که دارای خاصیت آنتی ­اکسیدانی هستند، مورد بررسی قرار می­گیرند. }, keywords_fa = {کینوا,فعالیت آنتی‌اکسیدانی,ترکیبات فنولی,غذای عملکردی}, url = {https://jmpb.znu.ac.ir/article_246732.html}, eprint = {https://jmpb.znu.ac.ir/article_246732_f822466a8c23130da500d5e4955bab21.pdf} }