@article { author = {mohammadi, esmat and Shabanpourh, Bahareh and Kordjazi, Moazameh}, title = {Investigation of functional properties and fatty acid composition of brown macroalgae Nizimuddinia zanardini }, journal = {Journal of Medicinal Plants Biotechnology}, volume = {2}, number = {شماره دوم}, pages = {20-31}, year = {2016}, publisher = {Research Institute of Modern Biological Techniques, University of Zanjan}, issn = {2423-6039}, eissn = {2423-6039}, doi = {}, abstract = {Marine macroalgae are a rich source of unsaturated fatty acids and compounds with inhibitory properties offree radicals that contain numerous physiological effects that can be play an important role in human health.In this study, the fatty acid composition, physicochemical properties, ability of free radicals scavenging andsensitivity evaluation of Nizimuddinia zanardini (collected from the coast of Qeshm ) were conducted.Assessment of physicochemical properties of N. zanardini was performed with measuring the water holdingcapacity, swelling capacity, and oil holding capacity and identify the fatty acid composition was conducted byusing a gas chromatography. The inhibitory activity of extract algae, investigated by measuring the inhibitoryeffect of DPPH and superoxide radicals. As well as to assess the odor and flavor indicators of aqueous extractof seaweed, the 17 non-trained panels were used. Water holding capacity and swelling capacity of N. zanardini,not showed statistically significant differences with increasing temperature (p>0.05). N. zanardini had thecontent of 41.61% SFAs, 30.82% MUFAs and 7.52% PUFAs, respectively. Superoxide radical scavenging(21/05%) was high but DPPH free radical scavenging activity (2/73%) in the studied macroalgae, was low.The results of the sensitiviti evaluation showed that the studied macroalgae have an acceptable odor and flavor.Based on our results, N. zanardini can be considered as a potential source of unsaturated fatty acids andcompounds with inhibitory properties of free radicals for using in food and medicine industries.}, keywords = { Nizimuddinia zanardini ,Fatty acid profiles,scavenging,physicochemical properties}, title_fa = {بررسی صفات فیزیکی-شیمیایی و ترکیب اسید چرب در ماکروجلبک قهوه‌ای Nizimuddinia zanardini }, abstract_fa = {ماکروجلبک‌های دریایی منبع غنی از اسیدهای چرب غیر اشباع و ترکیباتی با خاصیت مهارکنندگی رادیکال‌های آزاد به شمار می‌روند که دارای اثرات فیزیولوژیکی متعدد و خواص درمانی بسیار بوده و نقش بسزایی بر سلامت انسان ایفا می‌نمایند. در این مطالعه ترکیب اسید چرب، خواص فیزیکوشیمیایی، توانایی مهارکنندگی رادیکال‌های آزاد و ارزیابی حسی ماکروجلبک قهوه‌ای N. zanardini جمع‌آوری شده از سواحل قشم به منظور دست‌یابی به ارزش تغذیه‌ای و خواص درمانی آن انجام شده است. ارزیابی صفات فیزیکوشیمیایی ماکروجلبک N. zanardiniبا سنجش، ظرفیت نگهداری آب، ظرفیت تورم و ظرفیت جذب روغن و شناسایی ترکیب اسید چرب ماکروجلبک با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی انجام شد. ارزیابی فعالیت مهارکنندگی عصاره جلبکی با سنجش اثر مهارکنندگی رادیکال‌های آزاد DPPH و سوپراکسید انجام شد. همچنین به منظور ارزیابی شاخص‌های بو و طعم عصاره آبی جلبک نیز از 17 پنل غیر متخصص استفاده شد. با افزایش دما ظرفیت نگهداری آب و ظرفیت تورم جلبک N. zanardini اختلاف آماری معنی‎داری را نشان نداد (05/0p>). ماکروجلبک‎ N. zanardiniبه ترتیب حاوی 61/41% SFAs، 82/30 % MUFAs و 52/7 % PUFAs بود. توانایی مهارکنندگی رادیکال آزاد سوپراکسید (05/21%) بالا اما فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH (73/2%) در ماکروجلبک مورد مطالعه پایین ارزیابی شد. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که ماکروجلبک‌ مورد مطالعه از طعم و بوی قابل قبولی برخوردار می‎باشد. }, keywords_fa = {Nizimuddinia zanardini,پروفیل اسید چرب,توانایی مهارکنندگی رادیکال‌‌های آزاد,خواص فیزیکوشیمیایی}, url = {https://jmpb.znu.ac.ir/article_26210.html}, eprint = {https://jmpb.znu.ac.ir/article_26210_0130e30cfa9f3a456a1716ae96ea6ed6.pdf} }