%0 Journal Article %T تأثیر الیسیتورهای غیر زیستی بر برخی ویژگی‌های مورفولوژیکی و خواص آنتی اکسیدانی کنگرفرنگی خاردار (Cynara scolymus ) %J زیست فناوری گیاهان دارویی %I پژوهشکده فناوری‌های نوین زیستی دانشگاه زنجان %Z 2423-6039 %A شهرکی, هانیه %A مهدی نژاد, نفیسه %A فاخری, براتغلی %D 2020 %\ 08/22/2020 %V 6 %N اول %P 1-13 %! تأثیر الیسیتورهای غیر زیستی بر برخی ویژگی‌های مورفولوژیکی و خواص آنتی اکسیدانی کنگرفرنگی خاردار (Cynara scolymus ) %K پرولین %K کنگرفرنگی %K فعالیت مهار رادیکال DPPH %K فلزات سنگین %K آنتی اکسیدان %R %X به منظور ارزیابی تأثیر اسید سالیسیلیک بر برخی ویژگی‌های مورفولوژیکی و خواص آنتی اکسیدانی کنگرفرنگی تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح محلول پاشی اسید سالیسیلیک ( صفر (شاهد)، 200 و 400 میلی مولار) و شوری (صفر (شاهد)، 6 و 12 میلی مولار) بود. براساس نتایج اثرات متقابل، بیشترین مقدار تعداد و طول برگ، ارتفاع بوته، وزن تر بوته، وزن تر و خشک ریشه در گیاهان محلول­پاشی شده با 400 میلی مولار اسید سالیسیلیک حاصل شد و از طرفی بیشترین مقدار فنل، فلاونوئید و آنتی اکسیدان هم از محلول پاشی اسید سالیسلیک 400 میلی مولار و شوری 12 میلی مولار (به ترتیب 47/0، 56/0 و 24/31 ) به دست آمد. از طرفی نتایج نشان داد بیشترین مقدار کربوهیدرات در محلول پاشی با تیمار 400 میلی مولار اسید سالیسیلیک و 12 میلی مولار شوری بدست آمد. به‌طورکلی می­توان گفت تنش موجب تأثیرات مخرب بر گیاه شده و مصرف اسید سالسیلیک موجب افزایش تحمل به تنش شوری در گیاه کنگر فرنگی شد. %U https://jmpb.znu.ac.ir/article_241909_2e95710d7aa2ad1b9080793ab75d7d1d.pdf