TY - JOUR ID - 24742 TI - بررسی ترکیب‌های شیمیایی و اثرات ضد میکروبی عصاره‌ی متانولی دانه‌ی سویا JO - زیست فناوری گیاهان دارویی JA - JMPB LA - fa SN - AU - علی نژاد, حشمت اله AU - قهاری, سمیه AU - نعمت زاده, قربانعلی AU - تاجبخش, محمود AU - بهارفر, ربابه AD - استاد گروه شیمی آلی، دانشکده شیمی، دانشگاه مازندران، ایران AD - دانشجوی دکتری گروه شیمی آلی، دانشکده شیمی، دانشگاه مازندران، ایران AD - استاد پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران AD - دانشیار گروه شیمی آلی، دانشکده شیمی، دانشگاه مازندران، ایران Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 2 IS - شماره اول SP - 37 EP - 47 KW - استویا KW - اکسین KW - باززایی KW - سیتوکینین KW - کالوس DO - N2 - سویا گیاهی صنعتی و دارویی است که از دانه‌‌ی آن روغن خوراکی و از کنجاله‌ی آن غذای دام و طیور تهیه می‌شود.  از خواص دارویی سویا می توان به اثرات ضد سرطانی آن اشاره کرد. در این تحقیق علاوه بر آنالیز عصاره‌ی متانولی دانه‌های سویا بوسیله‌ی دستگاه GC/MS، اثرات ضد باکتریایی و ضد قارچی آن نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از GC/MS، تعداد 47 ترکیب را با اولویت حجمی؛ (Z,Z)-9-12- اکتادکادیانوییک اسید(44/89 درصد)، 9- اکتادکانوییک اسید متیل استر (13/58 درصد)، هگزادکانوییک اسید متیل استر (11/34 درصد)، متیل لینولنات (6/81 درصد)، اکتادکانوییک اسید متیل استر (3/69 درصد) وn– هگزادکانوییک اسید (2/61 درصد) نشان داد. عصاره‌ی متانولی این گیاه با غلظت 0/5 گرم برمیلی‌لیتر دیمتیل سولفوکسید اثرات بازدارندگی بسیار خوبی برعلیه باکتری‌های گرم مثبت استافیلوکوکوس ائورئوس، باسیلوس سوبتیلیس، رتای باکتر توکسیکوس و باکتری گرم منفی سودوموناس سیرینجای نشان داد. علاوه بر این در مهار قارچ پریکولاریا اریزا، عامل بیماری بلاست برنج نیز تاثیر خوبی داشت.  UR - https://jmpb.znu.ac.ir/article_24742.html L1 - https://jmpb.znu.ac.ir/article_24742_5fece90b7f1b6ff095e8401ac05e3104.pdf ER -