TY - JOUR ID - 701844 TI - تاثیر عصاره‏های آویشن (Thymus vulgaris)، رزماری (Rosmarinus officinalis) و نیترات نقره بر ویژگی‏های کمی، کیفی و عمر گلجایی گل شاخه بریده رز رقم ایلونا JO - زیست فناوری گیاهان دارویی JA - JMPB LA - fa SN - AU - امینی فر, فائزه AU - نورزاد, سودابه AU - سعیدی‏سار, سکینه AD - دانش‏آموخته گروه کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفه‏ای، تهران، ایران AD - مدرس گروه کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفه ای، تهران، ایران AD - استادیار گروه کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفه‏ای، تهران، ایران Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 7 IS - دوم SP - 61 EP - 73 KW - عمر گلجایی KW - عصاره‏‏های گیاهی KW - رز شاخه بریده KW - محلول نگهدارنده DO - 10.30470/jmpb.2022.701844 N2 - اﻓﺰاﻳﺶ ﻛﻴﻔﻴﺖ و ﻃﻮل ﻋﻤﺮ ﮔﻞ‏ﻫﺎی ﺑﺮﻳﺪه، ﻳﻜﻲ از ﻣﺒﺎﺣﺚ ﻣﻬﻢ در ﻓﻴﺰﻳﻮﻟﻮژی ﭘﺲ از ﺑﺮداﺷﺖ و ﺻﻨﻌﺖ ﮔﻠﻜﺎری اﺳﺖ. ﺑﺮرﺳﻲ ﺣﺎﺿﺮ ﺑﺮای ﻳﺎﻓﺘﻦ ﺟﺎﻳﮕﺰﻳﻦ‏ﻫﺎی ﻃﺒﻴﻌﻲ و ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻣﺜﻞ ﻋﺼﺎره ﮔﻴﺎﻫﺎن داروﻳﻲ، ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر اﻓﺰاﻳﺶ ﻋﻤﺮ ﭘﺲ از ﺑﺮداﺷﺖ ﮔﻞ ﺑﺮﻳﺪه رز و ﭘﺘﺎﻧﺴﻴﻞ آن‏ها ﺑﺮای ﺟﺎﻳﮕﺰﻳﻦ ﺷﺪن ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﺷﻴﻤﻴﺎیی ﻣﺜل نیترات ﻧﻘﺮه اﺟﺮا ﮔﺮدﻳﺪ. این پژوهش با هدف بررسی اثر عصاره‏های گیاهی آویشن (Thymus vulgaris) و رزماری (Rosmarinus officinalis) و نیترات نقره در غلظت‏های (3 و 5 پی‏پی‏ام) و آب مقطر به عنوان شاهد روی عمر گلجایی گل شاخه بریده رز رقم ایلونا انجام شد. آزمایش تحت شرایط دمای 2±20 درجه سانتی‏گراد، رطوبت نسبی 55-50 درصد، شدت نور سفید 12 میکرومول در مترمربع در ثانیه و 12 ساعت در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار برای اندازه‏گیری صفات عمر گلجایی، وزن تر، وزن خشک، میزان کلروفیل a، b و کل و کارتنوئید برگ و ساقه، میزان فنول کل، فلاونوئید کل و آنتوسیانین گلبرگ صورت گرفت. نتایج نشان داد، به طور کلی عصاره آویشن، رزماری و نیترات نقره به کار رفته در این پژوهش، سبب بهبود عمرگلجایی گل بریدنی رز شدند. بیشترین میزان وزن تر و عمر گلجایی در تیمار نیترات نقره در سطح (3 پی‏پی‏ام) مشاهده شد، طوری که عمر گلجایی را در مقایسه با شاهد حدودا 13 روز افزایش داد. کمترین میزان وزن تر و عمرگلجایی متعلق به تیمار شاهد بود. با توجه ﺑﻪ ﺷﺮاﯾﻂ ﺑﻬﺘﺮ ﺑﺮﺧﯽ از ﺻﻔﺎت اﻧﺪازه‏ﮔﯿﺮی ﺷﺪه در اﺳﺘﻔﺎده از عصاره آویشن و رزماری در ﻣﻘﺎﯾﺴﻪ ﺑﺎ نیترات ﻧﻘﺮه و ﻧﯿﺰ اﺛﺮات ﻣﻀﺮ زﯾﺴﺖ ﻣﺤﯿﻄﯽ نیترات ﻧﻘﺮه، ﻣﯽ‏ﺗﻮان اﺳﺘﻔﺎده از عصاره‏های رزماری با غلظت 3 پی‏پی‏ام را برای افزایش عمر گلجایی و کیفیت گل‏های رز ﺗﻮﺻﯿﻪ ﻧﻤﻮد. UR - https://jmpb.znu.ac.ir/article_701844.html L1 - https://jmpb.znu.ac.ir/article_701844_9294b073f3fcc7a0e7b3427e185af54f.pdf ER -