پژوهشکده فناوریهای نوین زیستی دانشگاه زنجانزیست فناوری گیاهان دارویی2423-60392شماره دوم20161121Evaluation of antibacterial activity of aqueous and ethanolic extracts of Dorema aucheri, Zataria multiflora Boiss and Ferulago angulata against certain pathogenic microbesارزیابی اثرات ضدباکتریایی عصارههای آبی و اتانولی گیاهان بیلهر، آویشن شیرازی و چویل در مقابل برخی پاتوژنهای بیماریزا1926208FAسید مهدی اجاقدانشیار، دانشکده شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و منابع طبیعی گرگاننرگس محمدیکارشناسی ارشد، دانشکده شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانآریا باباخانی لشکاناستادیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلانعصمت محمدیکارشناسی ارشد، دانشکده شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانJournal Article20160901Due to the side effects of resulting from the consumption of chemical preservatives and also over increasing of bacterial resistance to the antibiotic, identification of natural origin antimicrobial compounds are very important. Therefore, the present study was performed to evaluate the antibacterial activity of aqueous and ethanolic extracts of <em>Dorema aucheri</em>, <em>Zataria multiflora</em> Boiss and <em>Ferulago angulate</em>. The antimicrobial activity of extracts evaluated by Disc diffusion. The Minimum Inhibitory Concentrations (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) were determined by using the dilution method. The <em>Z. multiflora </em>Boiss extract had a strong antibacterial activity and stopped the growth of both <em>Listeria monocytogenes</em> and<em> Staphylococcus aureus</em> in MIC of 10 & 20 μg/ml in respectively. Also <em>Dorema aucheri</em> ethanolic extract had antimicrobial activity against <em>Listeria monocytogenes </em>at less concentration andalso it was effective on <em>Escherichia coli</em> in concentration of 40μg/ml. Moreover, <em>Ferulago angulata</em> ethanolic extract was effective on bacteria tested in concentration used. The highest diameter of inhibition zone was related to <em>Dorema aucheri</em> ethanolic extract on <em>Listeria monocytogenes</em>. According to the results, these extracts can be used as a potential sources of antibacterial compounds for food and pharmaceutical industries.به دلیل اثرات جانبی ناشی از مصرف نگهدارندههای شیمیایی و همچنین افزایش روز افزون مقاومت باکتریها نسبت به آنتیبیوتیکها، شناسایی ترکیبات ضدمیکروبی با منشاء طبیعی در سالهای اخیر مورد توجه فراوان قرار گرفته است. لذا مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات ضدباکتریایی عصارههای آبی و اتانولی بیلهر، آویشن شیرازی و چویل انجام شد. از آزمون انتشار از دیسک برای ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی استفاده گردید. همچنین حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) با استفاده از روش رقت لولهای تعیین شد. با توجه به نتایج، عصارهی آویشن شیرازی دارای اثر ضدباکتریایی قوی میباشد. بطوریکه در رقت µg/ml 10 رشد <em>Listeria monocytogenes</em> و <em>Staphylococcus aureus</em>را متوقف نمود و در غلظت µg/ml 20 دارای اثر کشندگی بر <em>Staphylococcus aureus</em>بود. همچنین عصارهی اتانولی بیلهر در غلظتهای پایین بر<em>Listeria monocytogenes </em> و<em>Staphylococcus aureus</em> اثر ضدباکتریایی نشان داد و در غلظت µg/ml 40 نیز بر <em>Escherichia</em><em> coli</em>موثر بود. عصارهی اتانولی چویل نیز در غلظتهای مورد استفاده بر باکتریهای مورد آزمایش موثر بود. بیشترین قطر هاله عدم رشد مربوط به عصارهی اتانولی بیلهر بر <em>L. monocytogenes</em> بود. طبق نتایج این مطالعه، عصارههای این گیاهان را میتوان به عنوان یک منبع بالقوه از ترکیبات ضدمیکروبی در صنایع غذایی و پزشکی مورد استفاده قرار داد.پژوهشکده فناوریهای نوین زیستی دانشگاه زنجانزیست فناوری گیاهان دارویی2423-60392شماره دوم20161121Study of genetic diversity in Fennel (Foeniculum vulgare) ecotypes using ISSR markerبررسی تنوع ژنتیکی اکوتیپهایی از گیاه دارویی رازیانه (.<i>Foeniculum vulgare</i> Mill) ایران با استفاده از نشانگر مولکولی ISSR101926209FAکیانوش زنگنهگروه بیوتکنولوژی و به نژادی گیاهی، دانشگاه زابل، ایرانبراتعلی فاخریاستاد گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشگاه زابل، ایرانفاطمه اروجیدانشجوی دکتری بیوتکنولوژی گیاهی، دانشگاه کردستان، ایرانامین افضلی فردانشجوی دکتری اصلاح نباتات، دانشگاه زابل، ایرانمحمد امین مخدومیمربی گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایرانJournal Article20160901Fennel (Foeniculum vulgare Mill.) is one the oldest known medicinal plants, which is naturally and<br />commercially grown in Iran and many parts of the world. In this study, the genetic variation of 17 Iranian<br />fennel ecotypes were investigated by ISSR molecular marker. The ISSR markers produced a total of 51<br />genomic DNA segments, of which 45 bands were polymorphic. The mean polymorphism per primer, mean<br />Polymorphic Index Content (PIC), and Marker Index (MI) were 9, 0.478 and 5.92, respectively. The<br />dendrogram was constructed using UPGMA method and Jaccard’s similarity matrix. The ecotypes were<br />grouped under three main groups. The 2D and 3D PCoA analysis confirmed the results of the cluster analysis.<br />The results indicated that the studied ecotypes had meaningful genetic diversity, and the genetic grouping<br />using ISSR markers was correlated with the geographical distribution of the genotypes. This study could<br />improve the knowledge about the Iranian fennel genetic pool, and contribute to breeding and germplasm<br />protection programs of medicinal plants.گیاه دارویی رازیانه از قدیمیترین گیاهان دارویی شناخته شده است که در مناطق گسترده ای از ایران و جهان بصورت خودرو رشد و بصورت تجاری نیز کشت میگردد. در این پژوهش، تنوع ژنتیکی 17 اکوتیپ رازیانه ایرانی با استفاده از5 نشانگر ISSR بررسی گردید. نشانگرهای ISSR در کل تعداد 51 قطعه DNA ژنومی تکثیر کردند که 45 باندچند شکل را آشکار نمودند. میانگین تکثیر هر باند چند شکل به ازای هر پرایمر ، میانگین محتوای چند شکلی (PIC) و شاخص مارکری (MI)به ترتیب 9، 478/0 و 92/5 محاسبه گردید. دندروگرام بر اساس نتایج UPGMA و ماتریس جاکارد رسم گردید. در گروه بندی حاصل از نشانگر ISSR، اکوتیپهای مورد بررسی به سه گروه اصلی طبقه بندی شدند. نمایش اکوتیپ ها بر روی نمودار دو بعدی و سه بعدی براساس سه مؤلفۀ اصلی اول حاصل تجزیه به مؤلفههای هماهنگ(PCoA) ، به میزان قابل قبولی، اکوتیپها را تفکیک نموده و گروه بندی حاصل از تجزیۀ خوشهای را تأیید کرد. نتایج این بررسی نشان داد که اکوتیپهای مورد بررسی دارای تنوع ژنتیکی معنادار بوده و طبقه بندی ژنتیکی آنها با پراکنش جغرافیایی مطابقت دارد. پژوهشکده فناوریهای نوین زیستی دانشگاه زنجانزیست فناوری گیاهان دارویی2423-60392شماره دوم20161121Investigation of functional properties and fatty acid composition of brown macroalgae Nizimuddinia zanardini بررسی صفات فیزیکی-شیمیایی و ترکیب اسید چرب در ماکروجلبک قهوهای <i> Nizimuddinia zanardini </i>203126210FAعصمت محمدیدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانبهاره شعبانپوراستاد، گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایرانمعظمه کردجزیاستادیار، گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایرانJournal Article20160801Marine macroalgae are a rich source of unsaturated fatty acids and compounds with inhibitory properties of<br />free radicals that contain numerous physiological effects that can be play an important role in human health.<br />In this study, the fatty acid composition, physicochemical properties, ability of free radicals scavenging and<br />sensitivity evaluation of Nizimuddinia zanardini (collected from the coast of Qeshm ) were conducted.<br />Assessment of physicochemical properties of N. zanardini was performed with measuring the water holding<br />capacity, swelling capacity, and oil holding capacity and identify the fatty acid composition was conducted by<br />using a gas chromatography. The inhibitory activity of extract algae, investigated by measuring the inhibitory<br />effect of DPPH and superoxide radicals. As well as to assess the odor and flavor indicators of aqueous extract<br />of seaweed, the 17 non-trained panels were used. Water holding capacity and swelling capacity of N. zanardini,<br />not showed statistically significant differences with increasing temperature (p>0.05). N. zanardini had the<br />content of 41.61% SFAs, 30.82% MUFAs and 7.52% PUFAs, respectively. Superoxide radical scavenging<br />(21/05%) was high but DPPH free radical scavenging activity (2/73%) in the studied macroalgae, was low.<br />The results of the sensitiviti evaluation showed that the studied macroalgae have an acceptable odor and flavor.<br />Based on our results, N. zanardini can be considered as a potential source of unsaturated fatty acids and<br />compounds with inhibitory properties of free radicals for using in food and medicine industries.ماکروجلبکهای دریایی منبع غنی از اسیدهای چرب غیر اشباع و ترکیباتی با خاصیت مهارکنندگی رادیکالهای آزاد به شمار میروند که دارای اثرات فیزیولوژیکی متعدد و خواص درمانی بسیار بوده و نقش بسزایی بر سلامت انسان ایفا مینمایند. در این مطالعه ترکیب اسید چرب، خواص فیزیکوشیمیایی، توانایی مهارکنندگی رادیکالهای آزاد و ارزیابی حسی ماکروجلبک قهوهای <em>N. zanardini</em> جمعآوری شده از سواحل قشم به منظور دستیابی به ارزش تغذیهای و خواص درمانی آن انجام شده است. ارزیابی صفات فیزیکوشیمیایی ماکروجلبک <em>N. zanardini</em>با سنجش، ظرفیت نگهداری آب، ظرفیت تورم و ظرفیت جذب روغن و شناسایی ترکیب اسید چرب ماکروجلبک با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی انجام شد. ارزیابی فعالیت مهارکنندگی عصاره جلبکی با سنجش اثر مهارکنندگی رادیکالهای آزاد DPPH و سوپراکسید انجام شد. همچنین به منظور ارزیابی شاخصهای بو و طعم عصاره آبی جلبک نیز از 17 پنل غیر متخصص استفاده شد. با افزایش دما ظرفیت نگهداری آب و ظرفیت تورم جلبک <em>N. zanardini</em> اختلاف آماری معنیداری را نشان نداد (05/0p>). ماکروجلبک <em>N. zanardini</em>به ترتیب حاوی 61/41% SFAs، 82/30 % MUFAs و 52/7 % PUFAs بود. توانایی مهارکنندگی رادیکال آزاد سوپراکسید (05/21%) بالا اما فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH (73/2%) در ماکروجلبک مورد مطالعه پایین ارزیابی شد. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که ماکروجلبک مورد مطالعه از طعم و بوی قابل قبولی برخوردار میباشد. پژوهشکده فناوریهای نوین زیستی دانشگاه زنجانزیست فناوری گیاهان دارویی2423-60392شماره دوم20161121Phytochemical analysis and anti-cancer effect of fractions and hydro-alcoholic extracts of red Algae( Gracilaria Salicornia. ) on the MCF7 and MRC5 cell lineبررسی فیتوشیمیایی و مطالعه اثر ضدسرطانی عصاره هیدروالکلی جلبک قرمز .<i>Gracilaria Salicornia</i> بر روی ردهی سلولی سرطان پستان MCF7 و نرمال MRC5324026211FAپردیس میرزائیاندانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زیست، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل، بابل، ایرانمحمد شکرزاده لموکیدانشیار، مرکز تحقیقات علوم و دارویی، گروه سم شناسی/ فارماکولوژی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایرانفاطمه رضاییمربی، گروه پرستاری، دانشکده پرستاری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل، بابل، ایرانفاطره رضاییدانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل، بابل، ایرانJournal Article20161101The use of Algae was common for a long time for prevention and treatment of diseases through their various<br />combinations. Red Algae (Gracilaria salicornia) has some combinations with specific chemical structures, so<br />it can dispose singlet oxygen and absorb radicals. The objective of this study is to show the lethal effects of<br />Gracilaria salicornia extract on breast cancer (MCF 7) and the human lung fibroblast cell line (MRC5)<br />using the MTT method and study of compounds by GC MASS. Algae was harvested from Chabahar coast and<br />it was prepared for hydro-alcoholic extract based on Soxhlet method and three fractions of hexane, chloroform<br />and ethyl acetate . The five concentrations of extracts were effected and the results were evaluated. Grasilaria<br />hydro-alcoholic extract was used to assess its anti-cancer compounds and antioxidant effects by GC-Mass.<br />Statistical analysis was performed using prism. The statistical significance of difference analyzed by one-way<br />ANOVA/Tukey test. Result was considered significant at P< 0.05.<br />The results showed that different concentrations of ethanolic extract and fractions significantly reduced the<br />growth of MCF7 and MRC5 cell lines compared to the control group after 48 hours (P<0.05). The IC50 results<br />was determined in MCF7 for total extract, fractions of ethyl acetate, chloroform and hexane it was respectively<br />equal to 528, 192, 107, and 272 μg/ml and for MRC5 in order 879,205,185 and 366 μg/ml. Based on the results,<br />the Algae can be considered as a strong chemical agent and suitable growth deterrent for this cell line.استفاده از گیاهان آبزی و جلبکها به واسطه داشتن ترکیبهای مختلف در پیشگیری و درمان بیماریها از سالها پیش رایج بوده است. جلبک قرمز <em>Gracilaria salicornia</em> با داشتن ترکیبهایی با ساختار شیمیایی خاص میتواند اکسیژن تکی را دفع و جاذب رادیکالها باشند. هدف از این مطالعه بررسی اثر کشندگی عصاره و فراکشنهای این جلبک بر رده سلولی سرطان پستان(MCF7) و نرمال فیبروبلاست ریه جنین (MRC5) با استفاده از روش MTT و بررسی ترکیبات موجود در آن توسط GC-Mass میباشد. جلبک از سواحل چابهار برداشت و جهت تهیه عصاره هیدروالکلی به روش سوکسله و سه فرکشن هگزان، کلروفرم و اتیل استات آماده شد. 5 غلظت از عصاره بر سلولها طی 48 ساعت اثر داده و نتایج بررسی گردید. عصاره هیدروالکلی جهت سنجش ترکیبات ضد سرطانی و آنتی اکسیدانی موجود در آن توسط GC-Mass ارزیابی شد. برای تعیین IC<sub>50</sub> از نرم افزار Prism استفاده و آنالیز واریانس دادهها با استفاده از روش ANOVA و به دنبال آن تست Tukey برای مقایسهی دادهها انجام شد. غلظتهای مختلف عصاره اتانولی و فراکشنها به شکل چشمگیری رشد سلولهای MCF7 و MRC5 را در مقایسه با گروه کنترل پس از 48 ساعت کاهش داد((P50 عصاره تام و فرکشنهای اتیل استاتی، کلروفرمی و هگزانی برای MCF7 به ترتیب 528، 192، 107 و 272 و برای MRC5 به ترتیب 879، 205، 185و 366 میکروگرم در میلی لیتر بدست آمد. این جلبک می تواند به عنوان یک عامل شیمیایی و جلوگیرنده قوی رشد سلولهای سرطانی مطرح و مورد استفاده قرار گیرد.پژوهشکده فناوریهای نوین زیستی دانشگاه زنجانزیست فناوری گیاهان دارویی2423-60392شماره دوم20161121Study on some Stevia ( Stevia rebaudiana Bertoni ) metabolites in the invitro and invivo conditions using GC- MSمطالعه برخی متابولیتهای گیاه دارویی استویا (<i> Stevia rebaudiana</i> Bertoni) در شرایط کشت درون شیشهای و طبیعی با استفاده از گاز کروماتوگرافی- طیف سنجی جرمی (GC-MS)415326212FAمهرک ملکیراددانشجوی کارشناسی ارشد گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور مرکز ساری، ایراننسرین نصراستادیار گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایرانسیّد کمال کاظمی تباردانشیار گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایرانJournal Article20161101Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) is a perennial plant that well known due to natural sweeteners Diterpenes<br />that contributes 4-20 percent of dry matter of the plant's leaves. Since stevia multiplication is performed by<br />seed, transplanting, cuttings and tissue culture, this study specifically compare the chemical compounds of the<br />plant in different growth conditions, including natural and tissue culture conditions using plant extracts and<br />essential oil. The results showed that among 55 identified chemical compounds in the extract of tissue culture,<br />16 compounds were common and 39 others were exclusively in tissue culture condition. Also, among total of<br />70 chemical compounds in the extract of natural condition, 54 compounds were exclusively observed in extract<br />of stevia grown in natural condition. The results of GC-MS of essential oil showed that there were eight similar<br />compounds among natural and tissue culture samples. Therefore, among 41 identified chemical compounds in<br />the stevia essence obtained from tissue culture, there were only 33 of composition exclusively observed in<br />tissue culture conditions. Also, among 164 compounds identified in a plant essential oil grown in a natural<br />conditions, 156 of them were exclusively observed in natural conditions.استویا (<em>Stevia rebaudiana </em>Bertoni) گیاهی چندساله است که به دلیل وجود شیرین کنندههای طبیعی دیترپنها که حدود 20-4 درصد ماده خشک برگهای این گیاه را تشکیل میدهد، شهرت و اهمیت زیادی پیدا کرده است. از آنجا که تولید استویا ازطریق بذر، نشاکاری، قلمه،کشت بافت انجام میشود، بنابراین در پژوهش حاضر به طور خاص به مقایسه ترکیبات این گیاه در شرایط مختلف رشدی شامل شرایط طبیعی و کشت بافت با استفاده از عصاره و اسانس گیاه پرداخته شد. نتایج نشان داد که از بین 55 ترکیب شناسایی شده در عصاره حاصل از کشت بافت، علاوه بر 16 ترکیب مشترک، 39 ترکیب آن صرفا در شرایط کشت بافت مشاهده شد که در عصاره حاصل از گیاه رشد یافته در شرایط طبیعی وجود نداشت. همچنین از بین 70 ترکیب شناسایی شده در عصاره گیاه حاصل از کشت طبیعی، تعداد 54 ترکیب شیمیایی از آن در شرایط کشت بافت مشاهده نشد و مختص عصاره حاصل از گیاه رشد یافته در شرایط طبیعی بود. نتایج آزمایش ترکیبات شیمیایی اسانس نشان داد که تعداد هشت ترکیب مشترک در بین نمونههای استویای کشت بافتی و طبیعی وجود داشت. بنابراین از بین 41 ترکیب شیمیایی شناسایی شده در اسانس استویای حاصل از کشت بافت، تعداد 33 ترکیب آن فقط در شرایط کشت بافت مشاهده شد و در اسانس حاصل از گیاه رشد یافته در شرایط طبیعی وجود نداشت. همچنین از بین 164 ترکیب شناسایی شده در اسانس گیاه استویای رشد یافته در محیط کشت طبیعی، تعداد 156 ترکیب شیمیایی از آن در شرایط کشت بافت مشاهده نشد و مختص عصاره حاصل از گیاه رشد یافته در شرایط طبیعی بود. نتایج این تحقیق می تواند در برنامه ریزی تولید متابولیت های ثانویه در شرایط مختلف رشد بکار رود.پژوهشکده فناوریهای نوین زیستی دانشگاه زنجانزیست فناوری گیاهان دارویی2423-60392شماره دوم20161121Callus induction of different explants in Salsola tragus L.بررسی تولید کالوس از ریزنمونههای مختلف گیاه چوغان .<i>Salsola tragus</i> L546026213FAنگار منیری رادکارشناس ارشد بیوتکنولوژی، فارغ التحصیل از دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایرانبهرام ملکی زنجانیدانشیار گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایرانعلی عمارلواستادیار گروه زیست فناوری، پژوهشکده فناوریهای نوین زیستی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایرانJournal Article20160901Native plants to desert ecosystems, have unique features to ensure their survival in harsh conditions. Choghan<br />(local name for Salsola tragus) is an ancient desert plant, have used for medicinal properties, and was the only<br />washing plant in many parts of Iran. Urban culture and supply all kinds of chemical detergents have led to the<br />forgetfulness of the capacities of national and patriotic detergent plant. Identify and preserve of such valuable<br />plants that is resistant to harsh conditions and generally are halophyte, can be exploited in therapeutic<br />applications, detergent plant production programs, sustainable agriculture, environmental protection and<br />desertification. In order to study the response of callus initiation of this plant tissues, seeds were sterilized and<br />planted on MS medium. After two days, explants of root, stem and leaf were cultured on MS medium with<br />NAA hormone with three levels: 0, 5 and 10 mg per liter. After three weeks, callus formation was evaluated.<br />The results showed that the best explants for good callus induction, were the explants of leaf and then stem in<br />16 hours of light with an intensity of 3000 lux at a concentration of 5 mg of the NAA.گیاهان بومی اکوسیستم های بیابانی، دارای ویزگیهای منحصربفردی هستند که بقا آنها را در شرایط سخت زیستگاهی تضمین می نماید. گیاه چوغان <em>Salsola</em> <em>tragus</em> گیاه باستانی و بیابانی ارزشمندی است که همراه با سایر گونههای این جنس، علاوه بر کاربرد دارویی، قرنهای متوالی به عنوان تنها شوینده گیاهی مورد استفاده انسان قرار گرفته است. در این تحقیق ابتدا بر اساس پیمایش منطقهای، و اطلاعات فولکلور محلی، گیاه هدف شناسایی، بذرگیری و سپس در شرایط گلدانی سازگار و اهلی گردید. سپس جهت مطالعه پاسخ بافتهای مختلف گیاه به کالزایی، بذرهای این گیاه پس از برنامه استریل دو مرحله ای با الکل 70 درجه به مدت 3 دقیقه و هیپوکلریت سدیم نیم درصد به مدت 10 دقیقه، در محیط کشت MS کشت گردید. پس از جوانه زنی و رشد گیاهچه، ریزنمونههای ریشه چه، ساقه چه و برگچه در محیط کشت فوق، با غلظت های مختلف هورمون نفتالین استیک اسید (NAA) در سه سطح صفر، 5 و 10 میلی گرم در لیتر، کشت شد. بعد از سه هفته، تشکیل کالوسها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که بهترین جداکشت برای ایجاد کالوس در این گیاه، ریز نمونه برگچه و سپس ساقچه در شرایط نوری 16 ساعت روشنایی با شدت 3000 لوکس در غلظت 5 میلی گرم از هورمون NAA میباشد.