نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 هیات علمی - مدیر امور آموزش
2 دانش آموخته کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه محقق اردبیلی
3 دانشجوی دکتری اصلاح نباتات، دانشگاه محقق اردبیلی
4 دانشیار ژنتیک مولکولی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی
5 دانشیار بیماریشناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی
6 استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز
چکیده
یکی از ترکیب های مهم گیاهان دارویی اسانس ها هستند که دارای اثرات بیولوژیکی فراوانی می باشند و استفاده از این ترکیبات طبیعی در کنترل آفات و بیماریهای گیاهی، یکی از راهکارهای کاهش مخاطرات زیست محیطی است. در این آزمایش، اثر بازدارندگی غلظت های مختلف اسانس گیاه دارویی پونه (Mentha pulegium L) متعلق به تیره نعناعیان که از جمله گیاهان دارویی مهم، پرمصرف و اقتصادی ایران است، علیه رشد قارچ های بیماریزای گیاهی Fusarium equiseti، Fusarium cerealis، Fusarium graminearum، Fusarium oxysporum f.sp. lentis، Fusarium proliferatum، Aspergillus niger، Botrytis cinerea و Sclerotinia sclerotiorum بررسی گردید. این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی و با سه تکرار اجرا شد. در این آزمایش، اسانس استخراج شده با دستگاه کلونجر در غلظتهای 0.02، 0.05، 0.1، 0.2، 0.4، 0.6، 0.8، 1، 1.5، 2 و 2.5 میلیلیتر بر لیتر محیط کشت PDA مورد استفاده قرار گرفت و محیط کشت بدون اسانس بهعنوان شاهد در نظر گرفته شد. نتایج این تحقیق نشان داد که اسانس گیاه پونه تأثیر معنیداری در بازدارندگی از رشد قارچ های بیماریزا دارد و با افزایش غلظت، اثر بازدارندگی به طور معنیداری افزایش می یابد، به طوری که بیشترین اثر بازدارندگی (IP) از رشد قارچ ها در غلظت های 2.5، 2، 1.5، 1، 0.8 و 0.6 میلیلیتر اسانس بر لیتر محیط کشت مشاهده شد.
کلیدواژهها