@article { author = {tavakolizadeh, mehdi and torinia, zahra and afshar, davood and Rabbi Angourani, hossein}, title = {Antimicrobial effects of desert yarrow essential oil on Staphylococcus aureus}, journal = {Journal of Medicinal Plants Biotechnology}, volume = {6}, number = {دوم}, pages = {19-28}, year = {2021}, publisher = {Research Institute of Modern Biological Techniques, University of Zanjan}, issn = {2423-6039}, eissn = {2423-6039}, doi = {}, abstract = {Bacterial resistance is one of the problems in the world of medicine today. Many efforts are underway to find alternative methods, one of which is to use the capacity of native plants of each region. The chamber was powdered as a homogeneous mixture and its essential oil was extracted by water distillation. Then, the components of the essential oil were identified and the amount of the components was identified using a gas chromatography device connected to a mass spectrometer. GC-Mass analysis showed that the most important effective compounds with antimicrobial activity of this plant were 2- boronanone (12.36%), camphor (6.87%), 3-carn (5.35%). The range of growth inhibition zone varied from 9 to 40 mm. Essential oil with growth inhibition zone of 40 mm had the greatest effect against Staphylococcus aureus even in comparison with clindamycin, although essential oils had no effect on Pseudomonas aeruginosa and could not inhibit its growth. In general, essential oils had a better effect on gram-positive bacteria than gram-negative bacteria.}, keywords = {essential oil,Yarrow,Antibacterial,Disk diffusion}, title_fa = {اثرات ضد میکروبی اسانس بومادران بیابانی بر روی استافیلوکوکوس اورئوس وسودوموناس آئروژینوزا}, abstract_fa = {مقاومت باکتریایی ازجمله معضلات امروز دنیای پزشکی و درمان محسوب می­شود. تلاش­های بسیاری برای یافتن روش­های جایگزین در جریان است که یکی از آنها استفاده از ظرفیت گیاهان بومی هرمنطقه می­باشد. در این مطالعه به منظور بررسی خواص ضدباکتریایی  اسانس پیکرۀ رویشی بومادران بیابانی نمونه های پیکرۀ رویشی گیاه جمع آوری و پس از خشک شدن در شرایط سایه اتاق به شکل مخلوط همگن پودر شده و اسانس آن به روش تقطیر با آب استخراج گردید. سپس اجزاء تشکیل دهنده اسانس با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف نگار جرمی مورد شناسایی و اندازه­گیری مقدار اجزاء قرار گرفت. مهمترین ترکیبات موثر با فعالیت آنتی میکروبی این گیاه2-بورنانون(36/12%)، کامفور(87/6%)،3-کارن(35/5%) بودند، خواص ضدمیکروبی با استفاده از روش دیسک دیفیوژن تعیین و مقایسه گردید، رنج هاله عدم رشد از 9 تا 40 میلی­متر متغیر بود، اسانس  با هاله عدم رشد 40 میلی­متر بیشترین تاثیر را دربرابر استافیلوکوکوس اورئوس حتی درمقایسه با کلیندامایسین داشت هرچند اسانس روی سودوموناس آئروژینوزا تاثیری نداشتند و نتوانستند رشد آن را مهارکنند. بطورکلی اسانس­ها تاثیر بهتری روی باکتری­ گرم مثبت نسبت به باکتری گرم منفی داشتند.}, keywords_fa = {}, url = {https://jmpb.znu.ac.ir/article_246727.html}, eprint = {https://jmpb.znu.ac.ir/article_246727_f284da979c640f0254492208bfd5d5f2.pdf} }