پژوهشکده فناوریهای نوین زیستی دانشگاه زنجانزیست فناوری گیاهان دارویی2423-60396دوم20210219Optimization Callus Induction in Fennel (Foeniculum vulgare M.)بهینهسازی القاء کالوس در گیاه دارویی رازیانه ( <i>Foeniculum vulgare </i>)118246726FAعلی صارمی راددکتری تخصصی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج، باشگاه پژوهشگران و نخبگان جوان، کرج، ایران.0000-0002-2775-0288رویا آذرکیشآموخته کارشناسی ارشد، گروه بیوتکنولوژی و بهنژادی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایرانسمیرا عباسیآموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه شاهد، تهران، ایران.Journal Article20211015Fewer side effects of medicinal plants compared to chemical drugs have caused them to receive increasing attention. Fennel is one of the most important and valuable medicinal plants due to its numerous healing properties and the presence of several valuable medicinal active substances. Due to the medicinal importance of this plant and the possibility of producing its metabolites in vitro, it is necessary to study the factors affecting the production of these metabolites; In addition, an efficient protocol for indirect regeneration and gene transfer can be provided. For this purpose, a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications was conducted in 2018. Factors included genotype (French and Isfahan), MS medium enriched with 2,4-D (1, 2 and 5 mg.l<sup>-1</sup>) and BAP (0, 0.1 and 0.5 mg.l<sup>-1</sup>) plant growth regulators as well as tissue Explants (root, hypocotyl and cotyledon). According to the results, the hypocotyl explant of Isfahan genotype had the highest callus fresh weight in culture medium containing 1 mg.l<sup>-1 </sup>2,4-D. The French genotype had a higher fresh weight in culture medium containing 0.5 mg.l<sup>-1</sup> BAP. The highest callus dry weight was obtained in hypocotyl explants of French genotype with rich culture medium with 1 mg.l<sup>-1</sup> 2,4-D and 0.5 mg.l<sup>-1</sup> BAP. Regarding callus size characteristics, the cotyledon explant in culture medium enriched with 1 mg.l<sup>-1</sup> 2,4-D had the best reaction. The cotyledon explant had the best callus induction in all treatment’s compoundsاثرات جانبی کمتر گیاهان دارویی در مقایسه با داروهای شیمیایی سبب شده است تا مورد توجه روزافزون واقع شوند. رازیانه به دلیل دارا بودن خواص درمانی متعدد و برخورداری از چندین ماده مؤثره ارزشمند دارویی در زمره گیاهان دارویی مهم و با ارزش قرار میگیرد. با توجه به اهمیت این گیاه از نظر دارویی و امکان تولید متابولیتهای آن در شرایط درون شیشهای، مطالعه عوامل مؤثر بر تولید این متابولیتها ضروری است؛ ضمن این که میتوان پروتکل کارآمدی برای باززایی غیرمستقیم و انتقال ژن نیز ارائه کرد. بدین منظور، پژوهشی بهصورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در سال 1397 انجام شد. عوامل مورد بررسی شامل ژنوتیپ (فرانسه و اصفهان)، محیط کشت MS غنیشده با تنظیمکنندههای رشد 2,4-D (2،1 و 5 میلیگرم در لیتر) و BAP (0 (0/1، 0 و 0/5 میلیگرم در لیتر) و نیز بافت ریزنمونه (ریشه، هیپوکوتیل و کوتیلدون) بودند. صفات وزن تر کالوس، وزن خشک کالوس، اندازه کالوس و درصد القای کالوس اندازهگیری شدند. طبق نتایج حاصله، ریزنمونه هیپوکوتیل ژنوتیپ اصفهان در محیط کشت حاوی 1 میلیگرم در لیتر 2,4-D از بیشترین وزن تر کالوس برخوردار بود. ژنوتیپ فرانسه در محیط کشت حاوی 0/5 میلیگرم در لیتر BAP وزن تر بالایی داشت. بیشترین وزن خشک کالوس در ریزنمونه هیپوکوتیل ژنوتیپ فرانسه با محیط کشت غنی با 1 میلیگرم در لیتر 2,4-D و 0/5 میلیگرم در لیتر BAP حاصل شد. در خصوص ویژگی اندازه کالوس، ریزنمونه کوتیلدون قرار گرفته در محیط کشت غنیشده با 1 میلیگرم در لیتر 2,4-D بهترین واکنش را داشت. ریزنمونه کوتیلدون در تمامی ترکیبهای تنظیمکننده رشد محیط کشت بهترین القاء کالوس را داشت.https://jmpb.znu.ac.ir/article_246726_0b1998655f85e0452df2b4a41c8bc3a4.pdfپژوهشکده فناوریهای نوین زیستی دانشگاه زنجانزیست فناوری گیاهان دارویی2423-60396دوم20210219Antimicrobial effects of desert yarrow essential oil on Staphylococcus aureusاثرات ضد میکروبی اسانس بومادران بیابانی بر روی استافیلوکوکوس اورئوس وسودوموناس آئروژینوزا1928246727FAمهدی توکلی زادهاستادیار دانشکده داروسازی- دانشگاه علوم پزشکی زنجانزهرا ترینیادانشجوی دکتری داروسازی عمومی - دانشگاه علوم پزشکی زنجانداود افشاراستادیار گروه میکروبیولوژی - دانشگاه علوم پزشکی زنجانحسین ربی انگورانیپژوهشکده فناوریهای نوین زیستی دانشگاه زنجان-زنجان -ایرانJournal Article20211015Bacterial resistance is one of the problems in the world of medicine today. Many efforts are underway to find alternative methods, one of which is to use the capacity of native plants of each region. The chamber was powdered as a homogeneous mixture and its essential oil was extracted by water distillation. Then, the components of the essential oil were identified and the amount of the components was identified using a gas chromatography device connected to a mass spectrometer. GC-Mass analysis showed that the most important effective compounds with antimicrobial activity of this plant were 2- boronanone (12.36%), camphor (6.87%), 3-carn (5.35%). The range of growth inhibition zone varied from 9 to 40 mm. Essential oil with growth inhibition zone of 40 mm had the greatest effect against Staphylococcus aureus even in comparison with clindamycin, although essential oils had no effect on Pseudomonas aeruginosa and could not inhibit its growth. In general, essential oils had a better effect on gram-positive bacteria than gram-negative bacteria.مقاومت باکتریایی ازجمله معضلات امروز دنیای پزشکی و درمان محسوب میشود. تلاشهای بسیاری برای یافتن روشهای جایگزین در جریان است که یکی از آنها استفاده از ظرفیت گیاهان بومی هرمنطقه میباشد. در این مطالعه به منظور بررسی خواص ضدباکتریایی اسانس پیکرۀ رویشی بومادران بیابانی نمونه های پیکرۀ رویشی گیاه جمع آوری و پس از خشک شدن در شرایط سایه اتاق به شکل مخلوط همگن پودر شده و اسانس آن به روش تقطیر با آب استخراج گردید. سپس اجزاء تشکیل دهنده اسانس با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف نگار جرمی مورد شناسایی و اندازهگیری مقدار اجزاء قرار گرفت<strong>. </strong>مهمترین ترکیبات موثر با فعالیت آنتی میکروبی این<em> </em>گیاه2-بورنانون(36/12%)، کامفور(87/6%)،3-کارن(35/5%) بودند، خواص ضدمیکروبی با استفاده از روش دیسک دیفیوژن تعیین و مقایسه گردید<strong>، </strong>رنج هاله عدم رشد از 9 تا 40 میلیمتر متغیر بود، اسانس<em> </em><em> </em>با هاله عدم رشد 40 میلیمتر بیشترین تاثیر را دربرابر استافیلوکوکوس اورئوس حتی درمقایسه با کلیندامایسین داشت هرچند اسانس روی سودوموناس آئروژینوزا تاثیری نداشتند و نتوانستند رشد آن را مهارکنند. بطورکلی اسانسها تاثیر بهتری روی باکتری گرم مثبت نسبت به باکتری گرم منفی داشتند.https://jmpb.znu.ac.ir/article_246727_f284da979c640f0254492208bfd5d5f2.pdfپژوهشکده فناوریهای نوین زیستی دانشگاه زنجانزیست فناوری گیاهان دارویی2423-60396دوم20210219Investigating the effect of chemical and biological fertilizers on yield of essential oil of peppermintبررسی تاثیر کودهای شیمیایی و زیستی بر عملکرد و درصد اسانس نعناع فلفلی2945246728FAسیف اله کاردگرجهاد کشاورزیحسین مقدمپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانناصر مجنون حسینیپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانJournal Article20211015In order to investigate the application of chemical and biological fertilizers on quantitative and qualitative traits of peppermint plant a split plots in time with two factors in experiment randomized complete blocks design with four replications conducted in research farm of the University Campus and Natural Resources Tehran (Karaj), was implemented in 2019. The first factor of chemical and biological fertilizer treatment at 13 levels (A1= nitroxin fertilizer (5kg/ha), A2= nitroxin fertilizer (10kg/ha), B1=supernitroplus fertilizer (5kg/ha), B2= supernitroplus fertilizer (10kg/ha) ), C1=biosulfur fertilizer (5kg/ha), C2=biosulfur fertilizer (10kg/ha), D1=superphosphate fertilizer (5kg/ha), D2= superphosphate fertilizer (10kg / ha), E1= urea fertilizer (75kg/ha) ), E2= urea fertilizer (100kg /ha), F1= iron fertilizer (1kg/ ha), F2 = iron fertilizer (1.5 kg/ha), S=control (without fertilizer), and the second factor was harvest time in two cutting times. The experimental results showed that application of biochemical fertilizers significantly increased all quantitative and qualitative traits (height, length and number of inflorescences, wet and dry yield, leaf area, percentage and yield) of essence plant significantly 1% probability level. Treatment of biochemical fertilizers improved the quantitative and qualitative traits of peppermint compared to the control treatment (without fertilizer). The tallest height, length and number of inflorescences, wet and dry yield, leaf area, percentage of essential oil in the first harvest obtained in nitroxin biofertilizer treatments at 10 kg/ha and urea chemical fertilizer at 100 kg / ha. Also, the highest amount of the above traits in the second harvest was related to nitroxin biofertilizer at the rate of 10 kg/ha. The lowest amount of all quantitative and qualitative traits of peppermint obtained in the first and second harvests in the control treatment (without fertilizer).به منظور بررسی کاربرد کودهای شیمیایی و زیستی بر صفات کمی و کیفی گیاه نعناع فلفلی پژوهشی به صورت کرتهای خرد شده در زمان با دو عامل در قالب بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه آموزشیپژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران (کرج)، در سال زراعی 98-1397 اجرا گردید. فاکتور اول تیمار کودهای شیمیایی و زیستی در 13 سطح ({A1= کود نیتروکسین (5kg/ha)، A2= کود نیتروکسین (10kg/ha)، B1= کود سوپرنیتروپلاس (5kg/ha)، B2= کود سوپرنیتروپلاس (10kg/ha)، C1= کود بیوسولفور (5kg/ha)، C2= کود بیوسولفور (10kg/ha)، D1= کود سوپرفسفات (5kg/ha)، D2= کود سوپرفسفات (10kg/ha)، E1= کود اوره (75kg/ha)، E2= کود اوره (100kg/ha)، F1= کود آهن (1kg/ha)، F2= کود آهن(1.5kg/ha)، S = شاهد (بدون کود){، و فاکتور دوم: زمان برداشت در دو سطح (برداشت اول و برداشت دوم) اجرا گردید. نتایج آزمایش نشان داد که کاربرد کود زیستی و شیمیایی به طور معنی داری باعث افزایش همه صفات کمی و کیفی (ارتفاع، طول و تعداد گل آذین، عملکرد تر و خشک، سطح برگ، درصد و عملکرد اسانس) در سطح احتمال 1% شد. تیمار کودهای زیستی و شیمیایی باعث بهبود صفات کمی و کیفی نعناع فلفلی نسبت به تیمار شاهد (بدون کود) شد. بیشترین میزان ارتفاع، طول و تعداد گل آذین، عملکرد تر و خشک، سطح برگ، درصد اسانس در برداشت اول در تیمارهای کود زیستی نیتروکسین به میزان 10 کیلوگرم در هکتار و تیمار کود شیمیایی اوره به میزان 100 کیلوگرم در هکتار بهدست آمد. همچنین بیشترین میزان صفات فوق در برداشت دوم مربوط به تیمار کود زیستی نیتروکسین به میزان 10 کیلوگرم در هکتار بود. کمترین میزان کلیه صفات کمی و کیفی نعناع فلفلی در برداشت اول و دوم در تیمار شاهد (بدون کود) به دست آمد.https://jmpb.znu.ac.ir/article_246728_0af13b95241fc34c06a7f182c4291a43.pdfپژوهشکده فناوریهای نوین زیستی دانشگاه زنجانزیست فناوری گیاهان دارویی2423-60396دوم20210219An introduction to value chain formation of Iranian mountain almond (Amygdalus scoparia) with emphasis on its food, pharmaceutical, cosmetic ingredients, and industrial products applicationsپیش درآمدی بر شکل دهی زنجیره ارزش بادام کوهی با تاکید بر کاربردهای دارویی، غذایی و صنعتی آن4658246730FAغلامرضا مجردیدانشیار گروه ترویج، ارتباطات و توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجانزهرا صیادیدانشجوی دکتری ترویج کشاورزی، گروه ترویج، ارتباطات و توسعه روستایی دانشگاه زنجانJournal Article20211016In recent years, the number of development-research studies that are related to the value chain approach or analyze value chains. So, this documentary study was conducted to investigate the value chain of Iranian mountain almond with emphasis on food, Pharmaceutical, Cosmetic ingredients, and Industrial Products. Investigating on natural habitats of Iranian mountain almond showed that this crop is growing in different parts of the country, but disregarding to value chain formation and disinvestment in scientific processing, led to this valuable crop, is marketed in raw material form, and Numerous economic opportunities in the process of turning it into a variety of products will be lost. Iranian mountain almond’s Fruit, roots, gum and oil, have many properties of food, Pharmaceutical, Cosmetic ingredients, and Industrial products, but these raw materials can be used to produce various products in the form of food, Pharmaceutical, Cosmetic ingredients, and even Industrial products, only by formation of Iranian mountain almond value chain.در سال های اخیر، در حوزه تحقیق و توسعه، مطالعات زیادی در ارتباط با رهیافت زنجیر ارزش و یا تحلیل این زنجیره انجام شده است. این پژوهش اسنادی نیز با هدف بررسی زنجیره ارزش بادام کوهی و با تاکید بر تولید محصولات غذایی، دارویی، مواد آرایشی و بهداشتی، و صنعتی به انجام رسید. بررسی رویشگاه های طبیعی بادام کوهی نشان می دهد که این محصول در نقاط مختلف کشور تولید می شود. اما بی توجهی به موضوع شکل گیری زنجیره ارزش و عدم سرمایه گذاری کافی در زمینه فرآوری علمی بادام کوهی، باعث شده تا این ماده با ارزش به صورت خام به بازار عرضه شود و فرصت های اقتصادی بیشماری در فرایند تبدیل آن به فراورده های متنوع از بین برود. میوه، ریشه، صمغ و روغن بادام کوهی از خواص غذایی، دارویی و صنعتی فراوانی برخوردارند که تنها با شکل گیری زنجیره ارزش بادام کوهی می توان از این مواد اولیه برای تولید محصولات متنوع و متعدد در صنایع غذایی، دارویی، آرایشی، بهداشتی و حتی صنعتی استفاده کرد.https://jmpb.znu.ac.ir/article_246730_3a10b4f9414d40a9b1c5dc830bba7e00.pdfپژوهشکده فناوریهای نوین زیستی دانشگاه زنجانزیست فناوری گیاهان دارویی2423-60396دوم20210219Effect of isolated polysaccharide from Rosa canina on the methylation of insulin and Pax4 in diabetic ratsاثر پلی ساکارید استخراج شده از گیاه <i>Rosa canina</i> بر متیله شدن انسولین و Pdx1 در رتهای دیابتی5970246731FAثریا سجادی مجدگروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه رازی، کرمانشاهغلامرضا بهرامیمرکز تحقیقات زیست شناسی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه.Journal Article20211016Since DNA methylation plays a causal role in pancreatic remodeling and development, thus modulation of this epigenetic mechanism is essential in treatment of diabetes. This provoked us to examine the effect of a known anti-diabetic agent, an isolated polysaccharide, on the methylation pattern of Ins-1 and Pax-4 in diabetic rats. Here, a polysaccharide fraction was isolated from <em>Rosa canina</em> and analyzed using NMR, FTIR and MS/MS techniques. Diabetes was established by using intraperitoneal injection of STZ in male Wistar rats. After treatment, pancreas was removed and DNA was extracted and bisulfite treated by a DNA methylation kit. PCR and real-time PCR were used to determine the levels of methylated and/or unmethylated Ins-1 and Pax-4 genes. The levels of blood glucose and weight body were normalized in diabetic rats exposed to isolated polysaccharide. The level of unmethylated Ins-1 was upregulated in diabetic rats which is downregulated in metformin and polysaccharide-treated ones. In diabetic rats, the content of methylated Pax-4 was increased while it was decreased in polysaccharide-treated group. Interestingly, the methylation pattern of Pax-4 in metformin group was the same as diabetic ones. Data clearly indicated that polysaccharide can reduce the level of blood glucose by modulating the methylation pattern of Pax-4 and Ins-1. This study sheds light on the importance of DNA methylation modulation as a promising therapeutic strategy in diabetes. از آنجاییکه متیلاسیون DNA نقش مهمی در توسعه پانکراس در زمان جنینی و بلوغ دارد، تنظیم این مکانیسم اپی ژنتیک میتواند نقش مهمی در درمان دیابت داشته باشد. بنابراین الگوی متیلاسیون ژن های Ins-1 و Pax-4 در رت های دیابتی و درمان شده با ترکیب پلی ساکاریدی استخراج شده از گیاه <em>Rosa canina</em> مورد بررسی قرار گرفت. فرکشن پلی ساکاریدی از گیاه <em>Rosa canina</em> استخراج شد و با استفاده از تکنیک های NMR، FTIR و MS/MS آنالیز ساختاری انجام شد. ایجاد دیابت در رتهای نر ویستار با تزریق یک دوز STZ (60 mg/kg) انجام شد. بعد اتمام تیمار رت ها، پانکراس جدا شد و استخراج DNA انجام شد. تیمار بی سولفیت توسط کیت متیلاسیون DNA انجام و میزان متیلاسیون توسط تکنیک MSP بررسی شد. ریل تایم PCR نیز جهت تعیین میزان متیلاسیون ژن ها انجام شد. آنالیز آماری توسط SPSSورژن 19 انجام شد. بر اساس آنالیز ساختاری، ترکیب استخراج شده یک ترکیب پلی ساکاریدی است. نتایج MSP و ریل تایم PCR نشان داد که میزان متیلاسیون فاکتورهای انسولین و Pax-4 در رتهای دیابتی درمان شده با پلی ساکارید به طور قابل توجهی کاهش مییابد. نتایج به دست آمده نشان داد که میزان متیلاسیون ژنهای انسولین و Pax-4 در رت های دیابتی نسبت به رت های کنترل افزایش می یابد و درمان رت های دیابتی با پلی ساکارید منجر به کاهش میزان متیلاسیون فاکتورهای انسولین و Pax-4 می شود. بنابراین می توان پیشنهاد نمود که ترکیب پلی ساکاریدی از طریق تنظیم متیلاسیون ژنهای درگیر در فعالیت و بازسازی سلول های جزایر پانکراس می تواند در درمان دیابت موثر باشد.https://jmpb.znu.ac.ir/article_246731_604d685833a2f4cb0d4a025205634b9e.pdfپژوهشکده فناوریهای نوین زیستی دانشگاه زنجانزیست فناوری گیاهان دارویی2423-60396دوم20210219Antioxidant potential of Chenopodium quinoa as a nutraceuticalپتانسیل آنتی اکسیدانی کینوا (<i>Chenopodium quinoa </i>) به عنوان یک غذای عملکردی7179246732FAاطهر السادات جوانمرداستادیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایرانفاطمه خاکداناستادیار، پردیس فرزانگان، دانشگاه سمنان، سمنان، ایرانJournal Article20211016<em>Chenopodium quinoa</em> Willd. (a pseudocereal belongs to Amaranthaceae family) has attracted increasing attention worldwide over two last decades. It has been considered as a functional food. Besides, to be a complete nutrient, quinoa consumption could help to decrease the risk of several diseases such as diabetes, cardiovascular diseases, obesity, neurodegenerative disease, and cancers. Certain beneficial effects of quinoa extracts (seeds and leaves) are related to antioxidant activities which are raised from its phenolic compounds, vitamins, polysaccharides, and even minerals. Some studies indicated that the antioxidative power of quinoa extracts had synergistic effects with its anticancer properties. Several varieties of <em>Chenopodium quinoa</em> demonstrated different antioxidant activities which may result from distinct genotypes, environmental factors and also various antioxidant assays. In this review, we aim to focus on the antioxidant compounds of quinoa plant.گیاه <em>Chenopodium quinoa</em> Willd. (یک غله کاذب متعلق به خانواده Amaranthaceae) در طول دو دهه گذشته توجه روزافزونی را به خود جلب کرده است. این گیاه علاوه بر اینکه یک غذای کامل است، به عنوان یک غذای عملکردی در نظر گرفته میشود و مصرف آن خطر بیماریهایی مانند دیابت، بیماریهای قلبی-عروقی، چاقی، بیماری های نورودژنراتیو و سرطانها را کاهش میدهد. برخی اثرات مفید عصارههای کینوا (دانه ها و برگها) به فعالیت های آنتیاکسیدانی آن نسبت داده میشود که ناشی از ترکیبات فنولی، ویتامین ها، پلی ساکاریدها و حتی مواد معدنی موجود در آن است. برخی مطالعات نشان دادند که قدرت آنتی اکسیدانی عصارههای کینوا دارای اثرات همافزایی با ویژگیهای ضدسرطانی آن است. واریتههای مختلف <em>Chenopodium quinoa</em> فعالیتهای آنتی اکسیدانی متفاوتی را نشان دادند که ممکن است نتیجه ژنوتیپ های متمایز، عوامل محیطی و روشهای سنجش فعالیت آنتی اکسیدانی مختلف باشد. در این مقاله مروری ترکیبات مختلف گیاه کینوا که دارای خاصیت آنتی اکسیدانی هستند، مورد بررسی قرار میگیرند. https://jmpb.znu.ac.ir/article_246732_f822466a8c23130da500d5e4955bab21.pdf