سمیه قهاری کوچکسرایی؛ سعید قهاری؛ سجاد قهاری؛ قربانعلی نعمت زاده
دوره 6، اول ، شهریور 1399، ، صفحه 54-69
چکیده
هر اندازه که بشر از عوارض جانبی آفتکشهای شیمیایی مطلع میشود، میزان تقاضا برای جایگزینهای طبیعی افزایش مییابد. این مطالعه با هدف بررسی اثرات ضد باکتریایی عصارهی متانولی برگ گیاه حنا و ...
بیشتر
هر اندازه که بشر از عوارض جانبی آفتکشهای شیمیایی مطلع میشود، میزان تقاضا برای جایگزینهای طبیعی افزایش مییابد. این مطالعه با هدف بررسی اثرات ضد باکتریایی عصارهی متانولی برگ گیاه حنا و نانو ذرات نقره با استفاده از عصاره آبی برگ گیاه حنا بر پاتوژنهای مهم گیاهی که معمولاً باعث آسیبهای غیر قابل جبران به محصولات کشاورزی میشوند، مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش، اثرات ضد باکتریایی غلظتهای مختلف عصارهی متانولی برگ گیاه حنا (50/۰، 25/0، 12/0، 06/0، 03/0 و ۰1/۰ میلیگرم در یک میلیلیتر دی متیل سولفوکسید (DMSO)) روی سه باکتری گرم مثبت (باسیلوس سوبتیلیس، استافیلوکوکوس اورئوس و راتایی باکتر توکسیکوس)، و پنج باکتری گرم منفی (اشرشیاکلی، سودوموناس آئروژینوزا، سودوموناس سیرینگه، سودوموناس ویریدی فلاوا و زانتوموناس کمپستریس) با استفاده از روش انتشار دیسک سنجیده شد. همچنین، سنتز نانو ذرات نقره در غلظتهای مختلف نیترات نقره، مقادیر مختلف عصاره، دما، زمان و pH واکنش انجام شد. اندازه و شکل ظاهری ذرات سنتز شده توسط تکنیکهای پراکندگی دینامیکی نور (DLS) و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) تعیین گردید. یافتهها نشان دادند که عصارهی متانولی برگ گیاه حنا اثر ضد باکتریایی بسیار خوبی روی همهی باکتریهای مورد آزمایش به استثنای سودوموناس آئروژینوزا و ویریدی فلاوا دارد. علاوه بر این، فعالیت ضد باکتریایی نانو ذرات سنتز شده با غلظت 01/0 مولار بر باکتریهای مورد آزمایش سنجیده شد و نتایج نشان داد که نانو ذرات بهینه شده در جهت خاصیت ضد باکتریایی مؤثر بوده است. همچنین، اندازهی نانو ذرات در حضور عصارهی آبی برگ گیاه حنا، 5/8 نانومتر بهدست آمد. نتایج این پژوهش نشان میدهد که نانو ذرات میتوانند در حوزهی کشاورزی ارگانیک مورد توجه قرار گیرند.