علی راحمی کاریزکی؛ قربانعلی رسام؛ کبری فرامرزی؛ مریم السادات علویان پطرودی؛ نبی خلیلی اقدم
دوره 6، اول ، شهریور 1399، ، صفحه 70-83
چکیده
مرزه گیاهی یکساله، از رده دولپهایها، تیرهLabiatae ، جنس Satureja و گونه Hortensis میباشد که برای استخراج اسانس، اهداف دارویی و ادویهای کشت میشود. به همین دلیل انتخاب روش مناسب جهت خشک کردن ...
بیشتر
مرزه گیاهی یکساله، از رده دولپهایها، تیرهLabiatae ، جنس Satureja و گونه Hortensis میباشد که برای استخراج اسانس، اهداف دارویی و ادویهای کشت میشود. به همین دلیل انتخاب روش مناسب جهت خشک کردن مرزه برای استحصال اسانس با کیفیت بالا ضروری است. این آزمایش با هدف بررسی تاًثیر زمان برداشت و روشهای خشک کردن بر صفات کمی و کیفی گیاه مرزه در سال 1396 انجام شد. در این آزمایش اثر زمان برداشت (شروع گلدهی، گلدهی کامل و بعد از گلدهی) و روشهای خشک کردن (خشک کردن با مایکروویو در توانهای 90، 180، 360، 600 و 900 وات، در آون در دماهای 45، 60 و 75 درجه سانتیگراد و خشک کردن در سایه و آفتاب) مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج آزمایش در بررسی اثر زمان برداشت، بیشترین عملکرد تر و خشک در زمان بعد از گلدهی و کمترین عملکرد تر در زمان شروع گلدهی بهدست آمد. از بین سه زمان برداشت، مرحله بعد از گلدهی دارای بیشترین اسانس و کمترین میزان اسانس به قبل از گلدهی اختصاص یافت. درصد مهارکنندگی رادیکالهای آزاد با افزایش سن گیاه افزایش یافت. میزان فلاونوئیدها در زمان برداشت بعد از گلدهی، نسبت به شروع گلدهی و گلدهی کامل بیشتر بود. بیشترین میزان اسانس گیاه مرزه در روش خشک کردن در سایه و کمترین میزان برای مقدار اسانس در روش خشک کردن با آون در دمای 60 و 75 درجه سانتیگراد با صفر گرم اسانس مشاهده شد. پس از روش خشک کردن در سایه، بیشترین مقدار اسانس گیاه مرزه در روش مایکروویو 90 وات و در آفتاب بهدست آمد