سید مهدی اجاق؛ نرگس محمدی؛ آریا باباخانی لشکان؛ عصمت محمدی
دوره 2، شماره دوم ، آذر 1395، ، صفحه 1-9
چکیده
به دلیل اثرات جانبی ناشی از مصرف نگهدارندههای شیمیایی و همچنین افزایش روز افزون مقاومت باکتریها نسبت به آنتیبیوتیکها، شناسایی ترکیبات ضدمیکروبی با منشاء طبیعی در سالهای اخیر مورد توجه فراوان ...
بیشتر
به دلیل اثرات جانبی ناشی از مصرف نگهدارندههای شیمیایی و همچنین افزایش روز افزون مقاومت باکتریها نسبت به آنتیبیوتیکها، شناسایی ترکیبات ضدمیکروبی با منشاء طبیعی در سالهای اخیر مورد توجه فراوان قرار گرفته است. لذا مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات ضدباکتریایی عصارههای آبی و اتانولی بیلهر، آویشن شیرازی و چویل انجام شد. از آزمون انتشار از دیسک برای ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی استفاده گردید. همچنین حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) با استفاده از روش رقت لولهای تعیین شد. با توجه به نتایج، عصارهی آویشن شیرازی دارای اثر ضدباکتریایی قوی میباشد. بطوریکه در رقت µg/ml 10 رشد Listeria monocytogenes و Staphylococcus aureusرا متوقف نمود و در غلظت µg/ml 20 دارای اثر کشندگی بر Staphylococcus aureusبود. همچنین عصارهی اتانولی بیلهر در غلظتهای پایین برListeria monocytogenes وStaphylococcus aureus اثر ضدباکتریایی نشان داد و در غلظت µg/ml 40 نیز بر Escherichia coliموثر بود. عصارهی اتانولی چویل نیز در غلظتهای مورد استفاده بر باکتریهای مورد آزمایش موثر بود. بیشترین قطر هاله عدم رشد مربوط به عصارهی اتانولی بیلهر بر L. monocytogenes بود. طبق نتایج این مطالعه، عصارههای این گیاهان را میتوان به عنوان یک منبع بالقوه از ترکیبات ضدمیکروبی در صنایع غذایی و پزشکی مورد استفاده قرار داد.