1
استادیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
2
استادیار، پردیس فرزانگان، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
چکیده
گیاه Chenopodium quinoa Willd. (یک غله کاذب متعلق به خانواده Amaranthaceae) در طول دو دهه گذشته توجه روزافزونی را به خود جلب کرده است. این گیاه علاوه بر اینکه یک غذای کامل است، به عنوان یک غذای عملکردی در نظر گرفته میشود و مصرف آن خطر بیماریهایی مانند دیابت، بیماریهای قلبی-عروقی، چاقی، بیماری های نورودژنراتیو و سرطانها را کاهش میدهد. برخی اثرات مفید عصارههای کینوا (دانه ها و برگها) به فعالیت های آنتیاکسیدانی آن نسبت داده میشود که ناشی از ترکیبات فنولی، ویتامین ها، پلی ساکاریدها و حتی مواد معدنی موجود در آن است. برخی مطالعات نشان دادند که قدرت آنتی اکسیدانی عصارههای کینوا دارای اثرات همافزایی با ویژگیهای ضدسرطانی آن است. واریتههای مختلف Chenopodium quinoa فعالیتهای آنتی اکسیدانی متفاوتی را نشان دادند که ممکن است نتیجه ژنوتیپ های متمایز، عوامل محیطی و روشهای سنجش فعالیت آنتی اکسیدانی مختلف باشد. در این مقاله مروری ترکیبات مختلف گیاه کینوا که دارای خاصیت آنتی اکسیدانی هستند، مورد بررسی قرار میگیرند.